Aktualno

FOTO Što su sve ronioci pronašli u akciji čišćenja podmorja Stonskog kanala?

FOTO Što su sve ronioci pronašli u akciji čišćenja podmorja Stonskog kanala?

Povodom 27. obljetnice pogibije Gorana Kliškića i Ivice Vuca 24. ožujka 1992. godine u obrani mosta na Bistrini, članovi Ronilačkog kluba veterana 4. gardijske brigade i Ronilačke sekcije Peliška jedra, očistili su podmorje Stonskog kanala područja ekološke mreže HR 3000163 Stonski kanal.

Navedeno područje značajno je za očuvanje livada posidonije (Posidonion oceanicae) te velikih i plitkih uvala i zaljeva. Akcija čišćenja podmorja organizirana je i provedena u suradnji s Općinom Ston, Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, Turističkom zajednicom Općine Ston, Dobrovoljnim vatrogasnim društvom Putniković, Dobrovoljnim vatrogasnim društvom Stoni Komunalnim društvo Ston d.o.o.Ronioci su prikupili značajne količine glomaznog otpada, plastike i odbačenog ribolovnog alata koji su ostali sudionici i lokalni mještani skupljali na obali ili u plovilima, a po završetku isti je propisno zbrinut.

Svrha akcije bila je ukazati na potrebe čišćenja podmorja te potaknuti lokalno stanovništvo na kontinuiranu brigu o moru najvećem prirodnom ekosustavu, izvoru hrane, ugode i rekreacije, a sve u cilju zaštite, očuvanja, korištenja i održavanja zaštićenih područja i područja ekološke mreže Natura 2000 u području Dubrovačko-neretvanske županije.

Svi sudionici uspješne akcije čišćenja složili su se kako će istu ponoviti 2020. godine u posebnom rezervatu u moru Malostonski zaljev.

Pročitajte još

KAKAV JE BOOKING? Dobro je! Predsezona bolja od prošle

Andrea Falkoni Račić

MINUTE KOJE ŽIVOT ZNAČE Znate li što je ‘zlatni sat’?

Dulist

Franković osudio nasilje člana mladeži HDZ-a i najavio stegovni postupak

Dulist