Kultura

FOTO “Snovi realnosti” Ivane Miloglav u Sarajevu

Mlada dubrovačka slikarica Ivana Miloglav Ivanković otvorila je svoju izložbu "Snovi realnosti" ovog tjedna  u Galeriji "Java" u Sarajevu.

Isti ciklus radova dubrovačka umjetnica već je prikazala likovnoj publici u Mostaru i Tuzli.  
 
–  Prateći već dugi niz godina rad mlade dubrovačke slikarice IVANE MILOGLAV IVANKOVIĆ mogu slobodno reći da je ova mlada umjetnica već sada „usidrena“ u vremenu i prostoru svoje individualnosti i kreativnosti.

Prožimanje je to prostora i vremena, stvaralačke geste i promišljanja i kao što sama umjetnica kaže: „Slike su materijalizirana granica sna i jave, područje realizacije želja i lucidnih snova“.

Već i onaj tko se prvi put susreće sa slikama Ivane Miloglav Ivanković, a ima likovnog predznanja u iščitavanju poruka i htijenja autorice, ne može ostati ravnodušan pred ovim platnima.

Prije svega privući će ga sam motiv, izražen u svega dva do najviše tri plana, u prvom planu je slika glavnog motiva koji je predočen promišljenošću gotovo hiperrealističkog lika i onog drugog (ponekad trećeg) koji nekom prividnom apstrakcijom još više naglašava ovaj „prvoplanski“ glavni motiv…

Gledajući i suživljavajući se s tim slikama sve nam je na prvi pogled jasno, tako gotovo jednostavno, da bi pri ponovnom pogledu na njih u nama proradila svijest, otkrivajući nam nova saznanja.
Ivanine slike imaju tijelo i dušu, gdje upravo to „tijelo“ čini čvrsti motiv, dok u drugom planu „dušu“ stvara atmosfera koju doživljavamo ovisno o našem raspoloženju.

Ništa nije do kraja rečeno, prepušteno je promatraču da sam osjeti dubinu morskog ili nebeskog plavetnila, refleksije i da „osluškuje“ eventualnu tišinu prema svom saznanju i raspoloženju…- napisao je uz ostalo o radovima Ivane Miloglav Ivanković Andrija Seifried.

Pročitajte još

DUO DORA KAMBER i PERO ŠKOBELJ Najveća je trema svirati pred našim učenicima

Dulist

[VIDEO/FOTO] 45 GODIŠTA KUD-a MARKO MAROJICA Raskoš tradicije župskog kraja

Dulist

Južnohrvatski ogranak Društva hrvatskih književnika u Saloči od zrcala

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija