Grad

FOTO/ SADI, ČISTI I UŽIVAJ Umjesto u razredu učenici provode dan u uređivanju školskog okoliša

FOTO/ SADI, ČISTI I UŽIVAJ Umjesto u razredu učenici provode dan u uređivanju školskog okoliša

Jednodnevna akcija pod nazivom ‘Zelena čistka’ održava se cijelo jutro u dvorištu Privatne gimnazije Dubrovnik, a kao dio najvećeg ekološkog volonterskog projekta u Lijepoj Našoj.

Ova akcija održava se u suradnji s TZ Grada Dubrovnika i Privatne gimnazije Dubrovnik i dio je globalne kampanje ‘LET’S DO IT WORLD’ i europske kampanje ‘LET’S CLEAN UP EUROPE’.

Cilj akcije jest buđenje svijesti mlađih naraštaja o važnosti okoliša te o važnosti doprinosa za očuvanje istog.

Tako se cijelo jutro u dvorištu škole mogu vidjeti učenici osnovnih i srednjih škola kako čiste, uređuju i sade razne sadnice u svojem dvorištu, ali ipak oni najaktivniji bili su upravo prvašići.

-Već sedam godina zaredom održava se ova akcija na razini države. Učenici osnovnih i srednjih škola organiziraju se kako bi očistili školski okoliš. Naši učenici vrlo rado su ovu akciju prihvatili. U dvorištu ima otpada od marendi, ima opušaka, a učenici su maknuli i korov sa zidova te sada okopavaju okoliš tamo gdje ima zemlje i sade sadnice – izjavio ja ravnatelj Privatne gimnazije Tomislav Franušić.

Turistička zajednica Grada donirala je preko sto raznih sadnica, a učenici vrlo rado svoji dan provode na otvorenom bez bilježnica i udžbenika.

-Istaknuli su kako je lijepo biti u prirodi na ovako lijepo sunčanom danu, jer im je ‘puna kapa’ sjedanja u klupama, gledanja u ekrane, a nekoliko njih je izjavilo da bi trebalo ovo raditi i češće. Nemaju nastavu danas jer je cijeli dan posvećen samo ekologiji – uređenju okoliša, čišćenju, sađenju i dobit će raspored polijevanja tako da mogu održavati ovo lijepo cvijeće i ovaj uređen okoliš – oduševljeno je izjavio Franušić te nadodao kako je ovo jedan projekt na koji se odazvala Privatna gimnazija, a priključila se i OŠ Ivana Gundulića, čiji su oni, kako kaže, ‘podstanari’.

– Posebno je bilo lijepo gledati i male i velike, maturante, kako zajedno čiste i sade. To je bila zaista jedna lijepa slika koju bismo trebali češće gledati – zaključio je Franušić.

 

Pročitajte još

POJAČANJE U LIBERTASU Stigao novi autobus

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist