Kultura

[FOTO] RATNI PUT SPECIJALNIH JEDINICA ‘Grofovi i Ajkule – 30 godina zajedno’

[FOTO] RATNI PUT SPECIJALNIH JEDINICA 'Grofovi i Ajkule - 30 godina zajedno'

Ovog četvrtka obilježava se 31. obljetnica osnivanja osnivanja Specijalne jedinice policije Grof. Tim povodom Muzej Domovinskog rata Dubrovnik je u tvrđavi Imperijal na Srđu otvorio dvije izložbe zajedničkog naziva ‘Grofovi i Ajkule – Trideset godina zajedno’.
Izložbe su nastale u sklopu ovogodišnjeg sveobuhvatnog muzejskog programa pod nazivom ‘Dani ponosa’ i obilježavanja 30. obljetnice uspješne deblokade Dubrovnika i oslobađanja dubrovačkog područja te izlaska Hrvatske vojske na međunarodno priznate granice RH na hrvatskome jugu.
-Na taj način, u emocijama bogatim prostorima tvrđave Imperijal, postavom ovih izložbi simbolično smo željeli naglasiti njihovo ratno i poratno zajedništvo – ističu iz Muzeja Domovinskog rata Dubrovnik.
Temeljni cilj izložbi ‘Grofovi i Ajkule – Trideset godina zajedno’, uz suradnju Muzeja Domovinskog rata Dubrovnik i Udruga Specijalnih jedinica policije Grof i Ajkule, je upoznati širu javnost s djelovanjem i ratnim putevima specijalnih jedinica policije u Domovinskom ratu.
Izložba ‘SJP Rijeka – Ajkule’ nastala je u organizaciji Specijalne jedinice policije Rijeka Ajkula i Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata Ajkula, a njeni autori su pripadnici Specijalne policije Rijeka Ajkula.
Inače, Specijalna jedinica policije Rijeka osnovana je 8. travnja 1991. kao prva borbena postrojba u Rijeci i okolici. Ratno ime jedinice, koje je postalo i službenim nazivom je ‘Ajkula’. Jedinica je imala težak ratni put u kojem je život izgubilo osam njezinih pripadnika, a ranjeno ih je više od pedeset. U obrani RH jedinica se nalazila najviše u Lici i na Velebitu, na Banovini, u istočnoj i zapadnoj Slavoniji, na Kordunu i u Dubrovniku. Uz mnoge policijske zadaće, u vojnom smislu aktivno je sudjelovala u oslobodilačkim akcijama na jugu Hrvatske od 10. travnja do 19. lipnja 1992., na Maslenici i u Medačkom džepu, te u akcijama Bljesak i Oluja.
Izložba ‘Tragovi vječnosti’ nastala je u organizaciji Udruge SJP Grof, povodom 30. obljetnice njenog osnutka, a autori izložbe su Tihana Magaš i Goran Peraica.

Specijalna jedinica policije “Grof” Policijske Uprave Dubrovačko-neretvanske, osnovana je 5. svibnja 1991. te je odmah počela osiguravati položaje na Brgatu prema Ivanici. U srpnju i kolovozu uz ubrzanu obuku, SJP “Grof” već je uspješno izvršavala vojno-policijske zadaće.
Početkom općeg vojnog napada, srpsko crnogorskih agresora, na Dubrovnik i dubrovačko područje 1. listopada 1991., SJP „Grof“ sudjeluje u borbama u Komolcu, na Brgatu, Bosanci, Strinčjeri i Srđu te u borbama kod Bistrine.
Tijekom proljeća i ljeta 1992. SJP “Grof” sudjeluje u operacijama deblokade Dubrovnika i u oslobađanju Komolca, Mokošice, Zatona i Orašca. Tijekom akcije pokušaja oslobađanja Golubova kamena u svibnju 1992. došlo je do žestokog okršaja s neprijateljem kojem su naneseni veliki gubitci u ljudstvu i tehnici ali je na žalost i sama Jedinica imala mnogo ranjenih.
U temelje Republike Hrvatske život je ugradilo deset pripadnika Specijalne jedinice policije “Grof”, a uspomenu na njih i Domovinski rat danas čuvaju njihovi suborci okupljeni u Udrugu Specijalne jedinice policije Grof Dubrovnik.
Tijekom 1992. godine Jedinica prvi put napušta matičnu Policijsku upravu te odlazi na Papuk gdje sudjeluje u akciji “Trokut”, a zatim i na Velebit gdje je zajedno s ostalim specijalnim jedinicama policije držala položaje u sklopu operacije “Poskok-1” i “Poskok-2”. Ondje njezini pripadnici sudjeluju i u operacijama “Maslenica” te “Medački džep”, a na Velebitu su dočekali i operaciju “Oluja” u kojoj su sudjelovali u oslobađanju Like.

Izložbe se mogu razgledati u svibnju 2022. godine u tvrđavi Imperijal na Srđu svaki dan od 9 do 20 sati.

Pročitajte još

PREDSTAVLJANJE KNJIGE TIHOMIRA DUJMOVIĆA Hrvatske povijesne istine

Dulist

TEMA IZAZOVNA VREMENA Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

[FOTO/VIDEO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Cvjetni koncert u đardinu Ljetnikovca Crijević Pucić

Dulist