Kultura

FOTO Ratni dnevnik ganuo Dubrovčane

FOTO Ratni dnevnik ganuo Dubrovčane

Scenska igra motivirana Ratnim dnevnikom Džemile Bukovice u režiji Ante Vlahinića izvedena je premijerno večeras, na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i ujedno Dan hrvatskih branitelja, u Akvariju.

Teška i depresivna, ali ujedno i svakodnevna i topla adaptacija dnevničkog zapisa Džemile Bukovice ganula je Dubrovčane, bilo one koj isu rat proživjeli, sjećaju ga se ili su pak o njemu srećom tek čuli…

Autorica prati zbivanja ratnog grada od 1. listopada 1991. godine do 23. studenog 1992. godine, a sam dnevnik objavljen 2011. u izdanju dubrovačkog ogranka Matice hrvatske.

Svojim dnevnikom, autorica nam je ostavila sjećanje na ono što se događalo i kako se živjelo u danima rata u Dubrovniku. Inače turistička djelatnica, Džemila Bukovica u vrijeme rata postaje dopisnica više svjetskih medija i poduzima sve napore da vijesti o razaranju Dubrovnika dopru u svijet.

Ratni dnevnik izvodi se u Akvariju upravo zbog toga što je ova lokacija u vrijeme rata bila u funkciji skloništa, te su tako posjetitelji premijere osjetili kroz glumu i čitanje ulomaka dnevnika dio mračne atmosfere koja je tada vladala Dubrovnikom.

Ratni dnevnik na scenu postavlja redatelj Ante Vlahinić, scenografiju potpisuje Marin Gozze, oblikovanje svjetla Marko Mijatović, glazbu Ibrica Jusić, a igraju Hrvoje Sebastian, Lujo Kunčević, Ibrica Jusić i Glorija Šoletić.

Nakon premijerne izvedbe, Ratni dnevnik će biti izveden i 14. kolovoza.

 

 

Pročitajte još

[FOTO] OTVORENA IZLOŽBA ‘SLIKA KOJA GOVORI’ Pogledajte razvoj talijanskih brendova

Dulist

ART STEAM Matematika kao inspiracija likovne radionice u UGD-u

Dulist

ZBOR BLASIUS NASTUPA U METKOVIĆU Slavlje se nastavlja!

Dulist