Vaše vijesti

[FOTO] Proslava Dana državnosti Hrvatske u New Yorku

U Restoranu Dubrovnik u New Yorku održala se proslava Dana državnosti Republike Hrvatske. Gospođa Lidija Babić konzul gerent otvorila je festu i zaželjela dobrodošlicu.

Piše/Foto: Ane Mljećka

Generalni konzul Republike Hrvatske u NY Nikica Kopačević u ime Generalnog Konzulata i djelatnika konzulata pozdravio je sve prisutne i osvrnuo se na riječi prvog hrvatskog predsjednika Dr. Franja Tuđmana koji je rekao da je 30. svibanj Dan hrvatske Državnosti jer je to konstitutivno stvaranje novog hrvatskog demokratskog Sabora koji je početak stvaranja nove moderne demokratske Hrvatske i ostvarenje dugogodišnjeg sna mnogih Hrvata kako u domovini tako i u iseljeništvu. Naglasio je da je ove godine i 30 godišnjica međunarodnog priznanja Hrvatske. Zahvalio je svim braniteljima i njihovim familijama, a posebno onim koji su položili svoje živote u Domovinskom ratu koji je temelj stvaranja slobodne Republike Hrvatske. Također je pokazao na važnost zajedništva Hrvata u domovini i Hrvata u iseljeništvu. Zahvalio je iseljenim Hrvatima u cijelom svijetu, Hrvatima u Americi, a posebno Hrvatima u NY koji su pomogli stvaranju samostalne Hrvatske. Odana je počast minutom šutnje za sve poginule hrvatske branitelje. Program je započeo američkom i hrvatskom himnom koje su veličanstveno otpjevali Klapa Astoria iz NY-a uz pratnju Viktora Šarića. Nazdravilo se šampanjcem i svi uzvanici sa Klapom zapjevali su Bože čuvaj Hrvatsku. Gosti su gustali u hrvatskim specijalitetima Restauranta Dubrovnik. Od dalmatinskog pršuta, paškog sira, hobotnice na salatu, crnog rižota, ribe sa gradela, šporkih makarula, njoka, a za desert samoborske kremšnite, rozata i palačinke. Pila su se i hrvatska vina i pjevale su se hrvatske pjesme i veselilo do kasno u noć. Klapi Astorija i Viktoru Šariću pridružili su se i Joško Grbac, član grupe Dalmati iz NY i poznata hrvatsko – američka umjetnica Tommi Mischell. Proslavu su uveličali i članovi Društva za očuvanje šibenske kulturne baštine Juraj Dalmatinac sa izložbom Šibenik kroz stoljeća Marina Lambaša, kustosica Muzeja grada Šibenika, članovi Društva Juraj Dalmatinac, Nikola Grubić, Jolanda Krnić Zmijanović, Dena Karađole Radovčić, predstavili su rad društva na obnovi tvrđava i portala u gradskoj jezgri Šibenika, projekt Geonucleus i časopis Juraj te druge projekte. Ponosno možemo rijet da je ovo bila prava Festa, gdje smo se još jednom sa velikom nostalgijom i ljubavi zahvalili Bogu, sa našim svećenicima iz Hrvatske crkve na Manhattanu i Hrvatske katoličke misije u Astoriji, za našu Domovinu Hrvatsku koju ćemo vazda voljet i pomagat i očuvat duh hrvatski i to prenjet na buduće generacija iako živimo daleko od Hrvatske. Za očuvanje hrvatskog indentiteta u NY moramo posebno zahvalit i hrvatskom radio clubu u NY Glas Slobodne Hrvatske, koji preko pedeset godina djeluje u NY i čiji su članovi bili prisutni, a jedan od njih Zvonimir Crnogorac koji je u radiju od samog početka osnivanja 1972. godine.

Pročitajte još

UDRUGA DIVLJA LIGA VATERPOLO ‘Odvaljena oznaka kupališta Biskupija’

Dulist

ZAHVALA NAŠIM LIJEČNICIMA ‘Niti jednom nisam osjetila nervozu, oduševili su me profesionalnošću i toplim riječima!’

Dulist

Obalila se pala u Trstenome. Pripada T-Comu, mještani apeliraju, odgovora – nema!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija