Zanimljivosti

[FOTO] Premijera dokumentarnog filma ‘Ane Mljećka’ u New Yorku!

[FOTO] Premijera dokumentarnog filma 'Ane Mljećka' u New Yorku!

Dokumentarni film HRT- a ‘Ane Mljećka’ prikazan j premijerno u New Yorku 5. ožujka 2023. ,u prepunom hrvatskom restoranu Dubrovnik vlasništvu Dubrovčanina Željka Tomića.

Film je namijenjen promociji Hrvatske, Mljeta i Nacionalnog parka Mljet u svijetu, a premmijeri su prisustvovali brojni uzvanici, kao i vojni ataše Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim Narodima u New Yorku , Burun Lukić i njegova supruga.

‘Ane Mljećka’ posvećen je tradicionalnom načinu života na Jadranskoj obali i Hrvatskim otocima prikazujući kulturnu baštinu otoka kroz životopisnu priču Ane Stražičić Rodriguez, hrvatske iseljenice koja vec više desetljeća živi i radi daleko od Domovine, no vraća se svako ljeto u svoju voljenu Hrvatsku i svoj Mljet.

Program premijere filma bio je u angažmanu voditelja Hrvatskog radija, Glas slobodne Hrvatske, New York, Petra Peša, Gordana Škugor i Srećko Mavrek. Pored brojnih američkih Hrvata bilo je tu i Amerikanaca drugih nacionalnosti, nekih koji su već bili u Hrvatskoj, a nekih koji će sigurno doći poslije kako im je Ane Stražičić Rodriguez u ovom dokumentarnom filmu predstavila ljepote njezinog otoka Mljeta , Dubrovnika i Hrvatske.

Poslije prikazanog filma Ane se zahvalila svim prisutnima riječima:

‘Svi vi koji ste došli, VI ste JA, vi ste Ane Mljećka bez obzira jeste li hrvatske nacionalnosti ili neke druge – jer svi mi iseljenici iznad svega volimo svoju domovinu, ali isto tako svi mi poštujemo i volimo našu novu domovinu Ameriku koja nam je pružila sve i gdje smo ostvarili svoj američki san. God bless Amerika, Bože čuvaj Hrvatsku.’

Pokrovitelj ovog eventa je American Croatian Congress (ACC) koji je za ovu prigodu dodijelio priznanja zaslużnim pojedincima hrvatske zajednice New York i New Jersy. Ane Stražičić Rodriguez PR ACC, prenijela je čestitke i zahvalu predsjednice American Croatian Congress, Nade Pritisanac Matulich i podijelila priznanja zasluženim pojedincima za njihov volonterski rad u promoviranju Hrvatske, očuvanju kulturne baštine, hrvatskog jezika kao i pomoći u organiziranju humanitarnih akcija još od doba Domovinskog rata i stvaranja suverene Republike Hrvatske pa sve do današnjih dana. Priznanje su dobili Zvonimir Crnogorac, Petra Peša, Srećko Mavrek, Jere Kursar, Luis A. Rodriguez, Ivica Dubić, Tatjana Bistre i Samir Ramić.

Pročitajte još

TURISTIČKI EXPERIENCI SVE POPULARNIJI Niša koju uz malo kreativnosti, a bez puno ulaganja, možete dobro iskoristiti

Ivana Mijić Vulinović

ODNOSI S JAVNOŠĆU U ONLINE OKRUŽENJU Nastupno predavanje Romane John

Dulist

STON ĆE ‘GLUMITI’ DUBROVNIK Snima se dokumentarno-igrani film ‘Kralj Tvrtko’

Dulist