Kultura

[FOTO] PREDSTAVLJENA KNJIGA DRAMA ‘Mijić pripada skupini pisaca kojima su Igre bile – kazališna akademija’

Promocija knjige drama Mata Mijića održala se u srijedu u Sponzi. Uz autora, knjigu su predstavili Boris Njavro, predsjednik Društva dubrovačkih pisaca, ujedno i izdavač te akademik Luko Paljetak, autor pogovora naslovljenog ‘Knjiga dramskih tekstova koji traže svoje kazalište’.

-Večeras predstavljamo drame Mata Mijića. Rijetko toga ima, ali stvarno sve vrijedi. Njegove četiri drame nastajale su kroz razne godine i zaista, svaka od tih drama imaju svoju posebnu priču – rekao je Njavro. Mijić je rođen u Splitu, i dao je nevjerojatnu kritiku Dubrovnika, pisao pjesme za Mali raspjevani Dubrovnik, ušao u bit Grada – sve to ispričao je urednik knjige Boris Njavro.

Paljetak je pojasnio kako knjiga donosi četiri drame, od kojih se dvije nadovezuju na ‘Ekvinocija’, a dvije na ‘Dunda Maroja’.

-Pisac ovih dramskih tekstova Mato Mijić pripada onoj skupini dubrovačkih pisaca koji su inspirirani predstavama na nekadašnjim Dubrovačkim ljetnim igrama dobivali poticanje za pisanje vlastitih drama, komedija i igrokaza. Igre su bile njihova, ali i naša – nažalost više nisu, kazališna akademija, predstave prigoda za živo stjecanje i usvajanje dubrovačkih klasika Marina Držića, Iva Vojnovića, ali i drugih, s neizostavnim Hamletom na Lovrjencu – istaknuo je među ostalim. Paljetak je rekao da bi za Dubrovnik bilo korisno da se počnu igrati drame njegovih autora, onih starijih, ali i onih nešto mlađih.
Mijić je bi izrazito emotivan. Zahvalio je svojoj obitelji, posebno kćeri Ivani, koja je sve njegove drame prepisala i korigirala, a sve je to napravila dok je on bio u bolnici.

Na promociji je isječke iz Mijićevih drama čitao glumac Maro Martinović, a glazbeno ju je začinila operna pjevačica Laura Hladilo Kocković.

‘Mijićeve bajke’
Inače, ovo je druga knjiga Mata Mijića u izdanju Društva dubrovačkih pisaca. Naime, 2011., također u Sponzi, publici su predstavljene ‘Mijićeve bajke’. Zanimljivo je svakako spomenuti kako je posljednja prijeratna predstava u Kazalištu Marina Držića bila ‘Recepcija’ koju su prema Mijićevom tekstu pripremili dramaturg Milan Milišić, redatelj Matko Sršen i Đelo Jusić (glazba). Također, u teatru je 1995. izvedena Mijićeva drama ‘Mr. Žara’ koja se, uz spomenutu ‘Recepciju’, te ‘Drug Maroje’ i najnoviju ‘Dubrovački requiem’ nalazi u ovoj knjizi.

Pročitajte još

GODIŠNJA AUDICIJA Dubrovački komorni zbor prima nove članove!

Dulist

USUSRET PREMIJERI ‘Žalosno je što ‘Nora’, komad koji se prikazao prije 143 godine, prava žena podrazumijeva slično kao danas’

Mia Njavro Banić

U NARODNOJ KNJIŽNICI Pričaonica i radionica na temu jeseni za najmlađe učenike

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija