Kultura

[FOTO] PREDSTAVLJENA KNJIGA DRAMA ‘Mijić pripada skupini pisaca kojima su Igre bile – kazališna akademija’

[FOTO] PREDSTAVLJENA KNJIGA DRAMA 'Mijić pripada skupini pisaca kojima su Igre bile - kazališna akademija'

Promocija knjige drama Mata Mijića održala se u srijedu u Sponzi. Uz autora, knjigu su predstavili Boris Njavro, predsjednik Društva dubrovačkih pisaca, ujedno i izdavač te akademik Luko Paljetak, autor pogovora naslovljenog ‘Knjiga dramskih tekstova koji traže svoje kazalište’.

-Večeras predstavljamo drame Mata Mijića. Rijetko toga ima, ali stvarno sve vrijedi. Njegove četiri drame nastajale su kroz razne godine i zaista, svaka od tih drama imaju svoju posebnu priču – rekao je Njavro. Mijić je rođen u Splitu, i dao je nevjerojatnu kritiku Dubrovnika, pisao pjesme za Mali raspjevani Dubrovnik, ušao u bit Grada – sve to ispričao je urednik knjige Boris Njavro.

Paljetak je pojasnio kako knjiga donosi četiri drame, od kojih se dvije nadovezuju na ‘Ekvinocija’, a dvije na ‘Dunda Maroja’.

-Pisac ovih dramskih tekstova Mato Mijić pripada onoj skupini dubrovačkih pisaca koji su inspirirani predstavama na nekadašnjim Dubrovačkim ljetnim igrama dobivali poticanje za pisanje vlastitih drama, komedija i igrokaza. Igre su bile njihova, ali i naša – nažalost više nisu, kazališna akademija, predstave prigoda za živo stjecanje i usvajanje dubrovačkih klasika Marina Držića, Iva Vojnovića, ali i drugih, s neizostavnim Hamletom na Lovrjencu – istaknuo je među ostalim. Paljetak je rekao da bi za Dubrovnik bilo korisno da se počnu igrati drame njegovih autora, onih starijih, ali i onih nešto mlađih.
Mijić je bi izrazito emotivan. Zahvalio je svojoj obitelji, posebno kćeri Ivani, koja je sve njegove drame prepisala i korigirala, a sve je to napravila dok je on bio u bolnici.

Na promociji je isječke iz Mijićevih drama čitao glumac Maro Martinović, a glazbeno ju je začinila operna pjevačica Laura Hladilo Kocković.

‘Mijićeve bajke’
Inače, ovo je druga knjiga Mata Mijića u izdanju Društva dubrovačkih pisaca. Naime, 2011., također u Sponzi, publici su predstavljene ‘Mijićeve bajke’. Zanimljivo je svakako spomenuti kako je posljednja prijeratna predstava u Kazalištu Marina Držića bila ‘Recepcija’ koju su prema Mijićevom tekstu pripremili dramaturg Milan Milišić, redatelj Matko Sršen i Đelo Jusić (glazba). Također, u teatru je 1995. izvedena Mijićeva drama ‘Mr. Žara’ koja se, uz spomenutu ‘Recepciju’, te ‘Drug Maroje’ i najnoviju ‘Dubrovački requiem’ nalazi u ovoj knjizi.

Pročitajte još

Započinje ciklus koncerata ‘Dubrovačko glazbeno proljeće’

Dulist

PREDSTAVLJANJE KNJIGE TIHOMIRA DUJMOVIĆA Hrvatske povijesne istine

Dulist

TEMA IZAZOVNA VREMENA Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist