Kultura

[FOTO] IZLOŽBA U UGD-u ‘Kroz Bukovčeva djela možemo usvajati temeljne pojmove iz povijesti umjetnosti’

[FOTO] IZLOŽBA U UGD-u 'Kroz Bukovčeva djela možemo usvajati temeljne pojmove iz povijesti umjetnosti'

Izložba povodom stogodišnjice smrti Vlaha Bukovca (1855. – 1922.), utemeljitelja hrvatskog modernog slikarstva otvorena je u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik u srijedu. Izložba je svojevrsna rekapitulacija radova Vlaha Bukovca unutar zbirke moderne i suvremene umjetnosti Umjetničke galerije Dubrovnik.

-Na izložbi su zastupljena sva Bukovčeva djela iz naše bogate zbirke. Riječ je o 74 djela, iz pariške, zagrebačke, cavtatske i praške faze, a izložba je koncipirana s naglaskom na edukativni karakter. Izložbu prati dvojezični katalog. To je ujedno i prvi katalog o Vlahu Bukovcu u izdavačkoj djelatnosti Umjetničke galerije Dubrovnik u kojem su obrađena i zastupljena sva Bukovčeva djela iz naše zbirke – rekao je ravnatelj UGD-a Tonko Smokvina.

Autorica izložbe je muzejska savjetnica Umjetničke galerije Dubrovnik, dr. sc. Rozana Vojvoda.

-Potrebno je upoznati nove generacije s Bukovcem, ne samo s time što je on jedan izvanserijski, talentirani slikar, nego se kroz njegov rad i djela mogu usvajati neki temeljni pojmovi iz povijesti umjetnosti – rekla je Vojvoda i pozvala sve posjetitelje da razgledaju izložbu.

Predsjednica Upravnog vijeća UGD-a, izvanredna prof. i doktorica znanosti Katja Bakija naglasila je da je Bukovac jedan od najznačajnijih i najvažnijih hrvatskih slikara.

-Vlaho Bukovac je, od razdoblja kad se kao 23-godišnjak 1878. godine prvi put predstavio na Pariškom salonu, pa do svoje posljednje izložbe godinu dana prije smrti 1921. godine, izlagao na 72, što samostalne, što skupne izložbe. Ostavio nam je u baštinu vrijedan i veliki opus, koji je iznimno značajan za hrvatsko slikarstvo, umjetnost i kulturu – rekla je Bakija. Ovom se izložbom, kako kaže, UGD dostojno uključuje u obilježavanje Bukovčeve godine.

Izložba ostaje otvorena do 23. listopada 2022.

Pročitajte još

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist