Kultura

FOTO Pogledajte izložbu o narodnim vjerovanjima naših predaka!

FOTO Pogledajte izložbu o narodnim vjerovanjima naših predaka!

U žitnici Rupe Dubrovački muzeji otvorili su izložbu pod nazivom „U stabru ti ljuti zmaje, u granam’ ti soko sivi“.

Na izložbi su prikazani odsječci drevnih vjerovanja i mitskih koncepcija naših predaka koji su ostali sačuvani i zakodirani unutar običaja, obreda ili životnih praksi dubrovačkog kraja. Ovom prilikom javnost ima priliku upoznati s ustrojem praslavenskog panteona, božanstvima, njihovim karakteristikama i prežitcima u likovima pučke mitologije; vilama, moricama, vješticama i zdujima. Poseban dio postava izložbe posvećen je narodnim vjerovanjima i magijskim radnjama.
Kroz izložbu je prezentiran i dio narodne usmene književnosti pretkršćanskog karaktera koji je ostao sačuvan u kolendama i pjesmama o Jurjevu, Ivanju, Vidovu ili Petrovu danu.
Uz opise običaja izloženi su i predmeti iz fundusa Etnografskog muzeja Dubrovačkih muzeja koji se na simboličkoj razini dovode u odnos prema mitu, ili se koriste u obredima i običajima. Između ostalog naglasak je stavljen i narodno rukotvorstvo i vez u čijim se motivima i simbolima ogleda invokacija magije plodnosti koju susrećemo i kod drugih slavenskih naroda.

Ravnateljica Dubrovačkih muzeja Pavica Vilać istaknula je uvodno kako ova izložba predstavlja prilog našoj nematerijalnoj kulturnoj baštini.

Autor izložbe je kustos Ivica Kipre, autorica likovnog postava je arheologinja Ivona Michl, autorice maštovitih lutaka su Tanja Baletić i Ivona Šimunović .

– Ova izložba je novi prilog našoj nematerijalnoj kuturnoj baštini ali i vrijedan korak muzeja da se ta baština predstavi. Izložba je bila dosta kompleksna, po pitaju stare mitologije i običaja i njihovih ostataka u našim običajima, pjesmama poput kolendi. Svugdje nalazimo te ostatke ali ljudi ne poznaju širi kontekst te priče i nadam se da će ga večeras upoznati. Ali zahvaljujući našoj kustosici i autorici ovog likovnog postava Ivoni Michl  zaista se može doživjeti atmosfera o kojoj te naše oredaje i pjesme pjevaju. To je veliki uspjeh jet je ovu temu zaista teško prikazati – istaknuo je autor.

Izložbu je otvorila pročelnica za kulturu Ana Hilje.

Izložba će biti otvorena do kraja kolovoza.

Pročitajte još

Ivana Marija Vidović u uglednom žiriju Međunarodnog pijanističkog natjecanja Saint Paul TroisChâteaux

Dulist

OBILJEŽAVANJE 220. GODIŠNJICE SMRTI Koncert DSO-a u čast Ivana Mane Jarnovića

Dulist

Ivana Jelača među 10 odabranih iz Europe u programu REMArkable za perspektivne glazbenike

Dulist