Zanimljivosti

FOTO Otvorena izložba Prijatelju ruku pruži

blank

Sekcija za autistični spektar i komunikacijske teškoće Udruge „Zajedno do zdravlja“ četvrtu godinu uzastopno je obilježila Svjetski dan svjesnosti o autizmu. Tako je danas uz informativni stolić koji je bio postavljen od 10 do 12 sati pred Crkvom svetog Vlaha, u Luži točno u podne otvorena izložba „Prijatelju ruku pruži“.

Izložba je pripremljena u suradnji s učenicima 4. A razreda „Marina Getaldića“ i 2. D razreda „Ivana Gundulića“ te s Kinematografima Dubrovnik.

Ovogodišnja izložba, koja – poput prošlogodišnjih „Stabala čudesnih boja“ – na drugačiji način želi skrenuti pozornost na autizam, proizvod je probne edukativno – kreativne radionice za osnovce o ovom razvojnom poremećaju, koja je uključenim učenicima, a posredno i njihovim obiteljima, omogućila upoznati pobliže autizam i spoznati načine na koje pristupiti djeci s autizmom kako bi se osjećala prihvaćenijom u društvu.

Izložba je otvorena pred Crkvom svetog Vlaha, u društvu djece koja su je kreirala i njihovih učiteljica, da bi svi okupljeni kasnije razgledali izložbu o autizmu kroz likovni i literarni izričaj djece.
Ni ove godine svijetloplavi baloni s natpisom koji upućuje na autizam nisu pušteni u zrak, nego su ih uručili prisutnima, prije svega djeci, kako bi poruka o važnosti prihvaćanja autizma u društvu trajala što dulje.

– Kroz ove radionice djeca su spoznavala što je to autizam, kako se ponašati prema djeci s autizmom, tako da je ova radionica  doprinos da uljepšaju život djeci s autizmom. Svatko od nas u Dubrovniku može napraviti neku sitnicu. Na razini Hrvatske poruku je da je potrebna rana dijagnostika i rana intervencija jer u Europi ova je godina posvećena zapošljavanju osoba s autizmom. Od 1995. u Hrvatskoj nema dijagnostičkog tima, kaže se da će danas tri resora ministra zdravlja, socijalne skrbi i znanosti potpisati sporazum s dijagnostičkim centrom Zagreb za 2015. godinu. Jer kada vam se javi roditelj s djetetom od 2 godine koji ima autizam nemate ga gdje uputiti. Važna je i radna intervencija, rad sa socijalnim pedagogom, radnim terapeutom, za djecu s takvim simptomima kako bi život te djece bio što funkcionalniji – rekla nam je Marija Puhiera voditeljica Sekcije za autistični spektar i komunikacijske teškoće.

Moto ovogodišnjeg obilježavanja Dana autizma na razini Hrvatske je „Autizam treba ranu intervenciju za radnu sposobnost“, a na razini Europe „Autism and work. Together we can“. Osvjetljavanjem poprećnih ulica Straduna u plavo, u večerima 31. ožujka, te 1. i 2. travnja, Dubrovnik je, kao i u prethodne tri godine, bio dio kampanje „Light it Blue“ koju preporuča „Autism Speaks“.

 

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1878. Rođen prvi dubrovački ilirac Antun Kaznačić

Dulist

PRVI PUT ZAJEDNO NAKON 37 GODINA 8.c prebirao po uspomenama iz školskih klupa

Dulist

Otvorena izložba slika Ratka Rudića

Dulist