Politika

FOTO Okrugli stol HDZ-a: ‘Grad ne financira nijedan projekt iz fondova EU, uključujući i pročistač’

FOTO Okrugli stol HDZ-a: 'Grad ne financira nijedan projekt iz fondova EU, uključujući i pročistač'

Povodom obilježavanja Dana Europe i Europskog tjedna u Državnom arhivu večeras je održan okrugli stol na temu fondova EU. Na ovom okruglom stolu sudjelovali su ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Gabrijela Žalac, državna tajnica u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Nikolina Klaić, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije, Tomislav Petric te kandidat HDZ-a za gradonačelnika Mato Franković.

Među brojnim temama koje su otvorene na ovom okruglom stolu bila je i ona o financiranju projekata na području Dubrovnika, a ponajviše ‘bure’ izazvala su saznanja da Grad Dubrovnik uopće nije povukao europska sredstva, a ta se činjenica odnosi i na projekt pročistača za pitku vodu.

– Grad Dubrovnik nije koristio europska sredstva. Ovo je treći put da sam u Dubrovniku, a svi ugovori koji su potpisani bili su od strane Županije. Potpisano je više od 300 milijuna kuna vrijednosti projekata, a sutra potpisujem dva nova ugovora za Objedinjeni hitni medicinski prijem i za medicinske usluge na otocima. Grad Dubrovnik pripada petom indeksu razvijenosti pa je nemoguće koristiti neke programe – rekla je Žalac te dodala kako se uskoro planira mijenjanje pravila kroz Operativne programe.

Petric je istaknuo kako su se jedinice lokalne samouprave morale pripremiti na predaju projekata, no kako je to zasada radila jedino županijska razvojna agencija DUNEA.
– Svaki problem ima natječaj na koji se možete pripremiti, samo morate znati na koji fond se morate prijaviti. Pola Hrvatske je zaštićeno na neki način, a vi praktički oko jednog drveta ili parka možete dobiti projekt od 20 milijuna kuna – istaknuo je on.

Nikolina Klaić rekla je kako je Grad Zagreb realizirao dosta europskih sredstava kako bi financirao javni prijevoz.
– Grad Dubrovnik se nije usmjerio na povlačenje sredstava iz EU. Ne znam, možda nam ta sredstva ne trebaju – sarkastična je bila ona.

Župan Nikola Dobroslavić je istaknuo kako je još 2009. godine obećao početak korištenja EU fondova, te napomenuo kako je ispunio svoje obećanje.
Žalac je kazala kako je jako puno vremena potrošeno na loše planiranje te kako već u 2018. godini mora početi planiranje za razdoblje od 2021. do 2027. godine.
– Uvažavat ćemo prijedloge s terena, ne napamet i ne iz Zagreba, već ćemo slušati što ljudima treba – rekla je Žalac.
Mato Franković je ovom prilikom istaknuo kako Grad još uvijek nije otkrio EU fondove.

– Nazivalo nas se rušiteljima, a iako Grad nema nijedan ugovor, na području grada su tri aktivna ugovora. Prvi je za ACI obnova ljetnikovca Sorkočević, izgradnja Studentskog doma i Objedinjeni hitni medicinski prijem. To matematikom znači da 1., 2., i 5. odnosno ja kao nositelj liste, Marko Potrebica kao ravnatelj Studentskog centra i drugi na listi, te Marijo Bekić ravnatelj dubrovačke bolnice i peti na listi HDZ-a za ove izbore– rekao je Franković te dodao kako se greškom Kukuriku Vlade škole danas ne mogu graditi iz EU fondova.

Ministrica Žalac je istaknula kako se trenutno sportska igrališta ili crkve ne mogu financirati iz fondova EU, no istaknula je primjer stadiona Poljud koji će se financirati kroz kulturnu baštinu.

Na okruglom stolu se potegnulo i pitanje pročistača za vodu. Mato Franković pitao je što znači za budućnost projekta pročistača činjenica da je u visokoj fazi spremnosti, a nema osigurano financiranje iz EU.

Ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric rekao je kako je Vodovod zakasnio s prijavom.
– Kroz sljedeće operativno razdoblje nema spremnih projekata. Projekt za EU fondove ne postoji, a ne znam za neka druga sredstva financiranja – rekao je Petric te istaknuo kako je retroaktivno financiranje moguće samo ako je riječ o projektnoj aktivnosti u sklopu većeg projekta.
-Nemamo ugovor tako da ne možemo vidjeti – rekao je Petric na što je Franković ustvrdio kako novac za taj projekt ide iz špagova građana Dubrovnika.

Pročitajte još

Andro Vlahušić: Kako smo izgubili Grad?

Dulist

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist