Aktualno

FOTO Monografija kao hommage suživotu čovjeka i kamenice

Dvojezična monografija ‘Malostonski zaljev – kraljevstvo kamenice’ predstavljena je ovog petka stonskoj publici. Izrađena je s ciljem isticanja vrijednosti prirodne i povijesno-kulturne baštine Malostonskog zaljeva i sa zadatkom promicanja školjkarstva kao važne gospodarske djelatnosti ovoga područja.
Sadržajno bogato i atraktivno opremljeno izdanje podijeljeno je u sedam tematskih cjelina, a neupitnu znanstvenu i stručnu relevantnost knjige na njezinih 345 stranica jamče zastupljeni autori: prof. dr. sc. Nenad Jasprica, dr. sc. Mirna Batistić, dr. sc. Valter Kožul, dr. sc. Jakša Bolotin, doc. dr. sc. Irena Ipšić, Vedran Kunica, mag. ing. maricult. i Josip Žuvela, prof.

O tome kako se došlo do ideje izdavanja monografije govorio je jedan od njenih autora Vedran Kunica.
No, posebno je naglasio kako u izradi monografije nisu sudjelovali samo njeni autori, već i brojni stanovnici ovog područja.
-Dio ljudi podijelio je svoja sjećanja iz djetinjstva, iz svog radnog vijeka. Podijelili su svoj život i utkali svoje iskustvo unutar ove knjige. Dio njih su cijeli svoj radni vijek proveli unutar školjkarstva i sudjelovali u cijelom procesu razvoja ove gospodarske grane kroz 20 stoljeće – rekao je Kunica te napomenuo kako posljednje poglavlje ove knjige sadrži fotografije iz obiteljskih albuma čuvane generacijama, a koje slikovito prikazuju način života kroz minula desetljeća.


-Sama ideja monografije nastala je kroz naš prethodni projekt, a to je priprema dokumentacije za Europsku komisiju za oznaku izvornosti malostonske kamenice. To je projekt s kojim smo krenuli 2015. godine, a 2020. smo dobili oznaku – rekao je Kunica te istaknuo kako se tijekom tog razdoblja trebalo dokazati zašto je malostonska kamenica posebna i zašto je bolja od drugih.
-Tijekom tog procesa, dok smo prikupljali potrebne materijale, shvatili smo da je ogromna količina arhivske građe, istraživanja i dokumentacije disperzirana u različitim smjerovima i praktički je nedostupna većini ljudi. Odlučili smo stoga sva ta znanja objediniti u jedno djelo – rekao je dalje te istaknuo kako je najveći izazov bio o čemu pisati i tko će pisati, no ne zbog oskudnosti materijala i potencijalnih autora. Upravo suprotno.
– Bogatstvo Malostonskog zaljeva je toliko da ne može biti tema samo jedne monografije. Ovo je samo mali osnovni dio, ono najznačajnije o prirodnom i povijesno-kulturnom bogatstvu ovog zaljeva i njegove tradicije. Pokušali smo kroz sedam poglavlja prezentirati osnovne stvari, a zanimljivo je da ova monografija ima široki raspon ciljeva – od znanstvenog dijela koji za svrhu ima vrednovanje i zaštitu Malostonskog zaljeva, dok njezina dvojezičnost daje i mogućnost promocije ovog zaljeva, školjkarstva i same malostonske kamenice – rekao je.
Potom je prošao kroz poglavlja monografije, unutar koje se našao i dio o ribarstvu i bogatstvu ribljih vrsta, s nizom starih fotografija, ali naravno i dio koji se dotaknuo bogatstva školjkaša u Malostonskom zaljevu.
-Raznolikost školjkaša je nevjerojatna – rekao je između ostalog Kunica.


Korz monografiju saznat ćete sve i o flori i vegetaciji obalnog i priobalnog dijela Malostonskog zaljeva, s osvrtom na njegove specifičnosti u odnosu na slične ekosustave na istočnoj obali Jadrana. Možete zaroniti i podmorje i upoznati organizme koje ne vidimo golim okom, a temelj su ekosustava i školjkarstva. Tu je naravno i poglavlje o povijesnom pregledu uzgoja kamenice u Malostonskom zaljevu od vremena Dubrovačke Republike do danas, ali i pregled tehnologija uzgoja kroz povijest. Naravno, nije se izostavio ni dio koja nas vodi kroz priču o malostonskoj kamenici u gastronomskom smislu.
Recenzentica knjige, doc. dr. sc. Jasenka Maslek smatra da je monografija svojevrsni hommage višestoljetnom suživotu čovjeka i prirode, odnosno čovjeka i kamenice, ljudskom postojanju i trajanju kroz vrijeme.
-Kamenica nije mogla dati previše, ali je čovjek znao koliko mu je dosta. Uzajamnim davanjem i primanjem, uz svijest o posebnosti prostora u kojem obitavaju, čovjek i školjka ovdje nam se predstavljaju u svojem najraskošnijem izdanju. Postignuto je to zalaganjem i upornošću Udruge stonski školjkari i pod uredničkom palicom Irene Ipšić i Vedrana Kunice. Na taj način tiskano je znanstveno djelo kakvo Malostonska kamenica i zaslužuje i koje vrhunsko i originalno, jedinstveno i neponovljivo – rekla je Maslek. Najvećom vrijednošću ove knjige drži – fotografije.
-I stare požutjele i one novije, raznobojne fotografije, ocrtavaju iste žuljevite tragove, dokazuju da iza svega stoji čovjek i njegov trud, ista ljubav utkana je u taj mikrosvijet koji je postojan i darežljiv, a ipak tako krhko nježan i osjetljiv. Osobito su dojmljive fotografije snimljene u podmorju koje prikazuju floru i faunu – kazala je Maslek.


Doc. dr. sc. Irena Ipšić istaknula je kako je monografija namijenjena svima koji se na bilo koji način bave znanstvenim i stručnim promišljanje razvoja Malostonskog zaljeva, no, prvenstveno je namijenjena svim stanovnicima ovog područja, ali i široj domaćoj i stranoj javnosti.
-Dvojezičnost teksta, kao i digitalno izdanje zasigurno će omogućiti širok pristup i trenutnu dostupnost praktički svima koji su zainteresirani. Vjerujem da će to rezultirati profiliranom turističkom promocijom ovog jedinstvenog područja i njegove gastronomije u kojem kamenica zauzima središnje mjesto. Jednako tako nadam se da će se potaknuti svijest o nužnosti održivog razvoja i zaštiti ovog autentičnog lokaliteta – rekla je Ipšić te napomenula kako su oni koji su u prošlosti promišljali o ovom prostoru bili svjesni njegove iznimne vrijednosti, ali i njegove ovisnosti o utjecaju iz bliže i dalje okolice.
-Svijest o Malostonskom zaljevu kao iznimnom lokalitetu i području pogodnom za uzgoj školjkaša postoji već stoljećima, a uzgoj kamenica dokazano ima svoj višestoljetni neprekinuti kontinuitet – rekla je Ipšić te iznijela podatak kako je kamenica kao luksuzna namirnica bila na jelovnicima najsvečanijih državnih gozbi, ali i privatnih trpeza.
-Nerijetko je bila sastavni dio poklona koje su predstavnici dubrovačkih vlasti poklanjali tijekom svojih diplomatskih misija. U moderno doba nametnula se kao kraljica gastronomije, a zbog svoje iznimne kvalitete i kao autentičan brend dubrovačkog područja – zaključila je.

Predsjednica Udruge Stonski školjkari Marija Radić istaknula je kako je potrebno raditi na očuvanju Malostonskog zaljeva te njegove stoljetne tradicije.
-Monografija je od početka dobra ideja i potez. Njome se zabilježila ta stoljetna tradicija, o kojoj mogu više saznati i domaći i stranci – rekla je. Dodala je Radić i kako se na godišnjoj razini zabilježi proizvodnja od oko milijun i 200 tisuća komada kamenica.

Izradu ove vrijedne monografije inicirala je Udruga Stonski školjkari u okviru projekta ‘Školjkarstvo u Malostonskom zaljevu – prirodno bogatstvo, kulturna baština i način života’, koji je financiran iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo u okviru FLAG natječaja za dodjelu potpore projektima u okviru Mjere 3.1. ‘Potpora razvoju male turističke infrastrukture i usluga povezanih s ribarstvom i akvakulturom’ FLAG-a Južni Jadran.

Pročitajte još

NIKOLA I IVAN SRŠEN LOPUĐANINU SPASILI ŽIVOT ‘Reanimirali smo ga sat vremena, mislio sam da je gotovo, a onda je srce počelo kucati…’

Dulist

IVAN KOMUŠANAC Vaša županija izvrsno prati trendove u obnovljivim izvorima energije, a prava priča se tek ima pokrenuti

Mia Njavro Banić

NEMA OZLIJEĐENIH Vatrogasci pilaju granu koja je pala na balkon hotelskih soba

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija