Zanimljivosti

FOTO Male ruke izradile slikovnice o našem vitezu Orlandu

FOTO Male ruke izradile slikovnice o našem vitezu Orlandu

Mališani Dječjeg vrtića Pčelica i učenici Osnovne škole Marina Držića, u pratnji odgajateljica i učiteljica u utorak su u Luži predstavili dvije slikovnice vlastite izrade o legendi o Orlandu, kao dio Orlandove godine.

– Tko smo mi ustvari? Mi smo pjevači, plesači, crtači, mi smo igrači, srčani sportaši i navijači. Mi smo vam konstruktori, istraživači, izumitelji, sakupljači. Bavimo se ugostiteljstvom, arhitekturom, dizajnom, modom, glazbom, igramo se i kroz igru najbolje učimo. Mi vam rastemo i grabimo naprijed velikim koracima. Učimo o sebi i o svijetu oko sebe, oponašajući roditelje, svoje bližnje, upijajući taj svijet koji nam odrasli posreduju. Odrasli nas uče korijenima, a mi te korijene njegujemo – o vrtićarima iz Pčelice rekla je odgajateljica Diana Brkić.

Podsjetila je i da su u vrtiću Pčelica već odavno čuvari baštine. Tako su sudjelovali i u projektu očuvanja ljetnikovaca ‘Probudimo divove’, čijom su prilikom pokrenuli i vrtićki list. U projektu izrade slikovnice ‘Orlando hrabri vitez’ pomogli su im Europski dom Dubrovnik, restaurator Dživo Dražić, Dubrovačke knjižnice – ogranak Mokošica i Grad Dubrovnik.

– U gradu često provodimo vrijeme, jer kako se bolje upija kultura nego kad si njome okružen – zaključila je.

Nikoleta Ivanković je predvodila Pčelicu u pjesmi Orlando koja je popratila predstavljanje slikovnice, a glazbu je skladala Lina Ivanković, tekst je napisala Diana Brkić, sve u glazbenoj produkciji Giorgia Baranca.

Slikovnicu su izradili i osnovnoškolci prvog razreda OŠ Marina Držića, i to imenom ‘Legenda o Orlandu’, a njihov rad predstavila je učiteljica Ivana Kašikić.

– Kako je nastala naša slikovnica? Bila sam potaknuta 600. obljetnicom Orlanda u Dubrovniku. Posjetila sam našu znanstvenu knjižnicu gdje sam iščitavala različitu literaturu, i djeci pronašla jednu jako zanimljivu ljubavnu priču između našeg Orlanda i djevojke iz bogate obitelji, i tako je krenula naša slikovnica. Tekst smo radili s dječakom Tonijem Miloševićem, a kad je tekst bio gotov, zajedno sa svim đacima smo radili ilustracije – pojasnila je Kašikić, i predala riječ učenici Marti.

– Okupili smo se danas ovdje kako bismo vam pokazali koliko smo vrijedni bili – veselo je izjavila mala Marta.

Djeca su obje slikovnice uručili ravnateljici Dubrovačkih knjižnica Jeleni Bogdanović i glavnoj sestri pedijatrije OB Dubrovnik Anki Drobac.

Zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić pohvalila je njihov rad, spomenuvši da je predstavljanje slikovnica prvi dio dječjeg programa Orlandove godine.

– Program ne staje do kraja godine, ovo je godina Orlanda. Ovo je lijepa prigoda da vidimo kako su i djeca i njihove odgajateljice odnosno učiteljice kreativni i kako zapravo kad se male ruke slože, sve se može. Radi se i o plemenitoj gesti s njihove strane. Naime jedan dio slikovnica će se pokloniti pedijatrijskom odjelu dubrovačke bolnice za njihov projekt ranog čitanja, i naravno za svu djecu koja u bolnici moraju provesti neko vrijeme, a drugi dio slikovnica ide Narodnoj knjižnici Dubrovnik za dječji odjel – rekla je Tepšić, osvrnuvši se i na novu stratu koju su vatrogasci istog jutra postavili na Zvonik.

Nakon predstavljanja djeca, ali i svi prisutni, mogli su se počastiti sladoledom Orlando slastičarnice Dolce Vita te Orlando čokoladicama.

Đivo Glanz

Pročitajte još

Ekipa ‘Mali bijeli zec’ pobjednici prvog Dub Pub kviz vikenda!

Dulist

‘PUTEVIMA BOKELJSKIH HRVATA’ Bogata tradicija, ljepota narodnih običaja i velike emocije

Dulist

POSJET DEŠI Učenicima predstavljena bogata tradicionalna kulinarska baština

Dulist