DuList IN

FOTO Lumblija – slastica otoka Korčule koja ukazuje na priču o tradicionalnom načinu života

FOTO Lumblija - slastica otoka Korčule koja ukazuje na priču o tradicionalnom načinu života

‘Okusi i mirisi zavičaja – Dani lumblije u Blatu’ naziv je manifestacije koji će se 30. listopada održati u Gradskom parku u Blatu. Ove godine manifestacija ima poseban značaj s obzirom na to da je tradicionalni kolač lumblija u lipnju dobio zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla. To je prvi proizvod s takvom oznakom u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a 25. u Republici Hrvatskoj. Više o lumbliji, izvornoj slastici otoka Korčule, mogli smo saznati u četvrtak u petoj lađi u Lazaretima.

– Poznato je kako se lumblija kao tradicionalni kolač radi u vrijeme svetkovine Svih Svetih. Također, zna se kako se s Korčule u prvim desetljećima 20. stoljeća iselilo dosta ljudi. Na takva su duga putovanja, u zemlje u kojima su tražili bolji život, mogli ponijeti lumbliju jer je dužeg trajanja. Članovi njihove obitelji, koji su ostali na otoku, slali su im lumbliju. Mirisi i okusi koje lumblija pruža, podsjećali su ih na kraj iz kojega dolaze te na njihovo djetinjstvo – naglasio je predsjednik Viteškog udruženja Kumpanjija Blato Stjepan Bačić. Kaže i kako lumblija može biti dobar primjer gastro-ponude koje nudi otok Korčula.

Legenda o lumbliji
Ova tradicionalna slastica nastala je na temelju ekonomskog bogatstva i raznolikog izbora kvalitetnih sirovina na otoku Korčuli. Lumblija kao tradicionalna otočna delicija ukazuje na priču o tradicionalnom načinu življenja, okružju i načinu života te uza svu povijesnu tradiciju koju nosi veže i jednu legendu – ljubavnu priču koja je posjetiteljima jako privlačna. Legenda o lumbliji često je prvi susret s ovom slasticom, osobito za strane posjetitelje i turiste na otoku Korčuli te je i u današnje vrijeme prisutna ta simbolika lumblije kao kolača nezaborava i kolača sjećanja.
Kolač je to od dizanog tijesta koji svoj osebujan okus duguje posebnoj pažnji i ljubavi koja je potrebna da se dugotrajan proces izrade i pečenja dovede do kraja, ali naravno, i posebnim sastojcima koji se počinju pripremati i sakupljati ljeti, pa tako sadržava bademe, orahe, suhice, naranču, limun, brojne začine koji se u pažljivim omjerima dodaju te na poseban način varenik, neizostavni sastojak lumblije, odnosno sirup od mošta vina koji se nekoliko sati lagano kuha dok ne uzavri kako bi se reducirao u tamni slatki sirup.
Lumblija kao tradicionalni kolač postaje zaštitni znak ove destinacije i turistički proizvod dostupan tijekom cijele godine, a sada još dodatno obogaćen naslovom Zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla na nacionalnoj razini, uistinu je reprezentativni otočni suvenir i nezaobilazni dio turističke gastro-kulturne priče te naposljetku i jedan od glavnih motiva dolazaka posjetitelja u našu destinaciju tijekom cijele godine.

Inače, postupak zaštite naziva Lumblija pokrenuli su Viteško udruženje Kumpanjija Blato i Udruga maslinara Vela Luka koji su u zajedničkoj Specifikaciji proizvoda definirali postupak proizvodnje ovog proizvoda i opisali uzročno-posljedičnu povezanost ‘Lumblije’ i otoka Korčule.

Događaj u Lazaretima organizirali Hrvatska matica iseljenika – podružnica Dubrovnik i Dubrovačka baština, u suradnji sa Viteškim udruženjem Kumpanjija Blato, Turističkom zajednicom općine Blato i Blatskim fižulima, ustanovom u kulturi.

Pročitajte još

Tradicionalan recept za ove blagdane donosi Maskeron

Dulist

KRISTINA ČORAK DONOSI Tradicionalne slastice s modernim twistom

Dulist

NOVA-STARA PJESMA ATLANTIDE Uz nebeske rođendane Alana i Davora!

Ivana Mijić Vulinović