Politika

FOTO Josipović s djecom zaigrao nogometa na Stradunu

FOTO Josipović s djecom zaigrao nogometa na Stradunu

Predsjednik Ivo Josipović rekao je danas u Dubrovniku kako bi ukidanje prava građanima na izbor predsjednika, po modelu koji predlaže predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, dovelo do kancelarskog sustava neograničene moći nad kojim ne postoji nikakva kontrola.

Upitan za komentar medijskih napisa po kojima Karamarko želi uvesti nekoliko ustavnih promjena, među ostalim i tu da se predsjednik bira u Saboru, Josipović je istaknuo kako to ne podržava te kako je to suprotno volji građana.
”Kad sam ja predlagao promjene Ustava iz HDZ-a su poručili kako one nisu potrebne, a sada čujemo kako ih Tomislav Karamarko očito priprema. On ide s idejom da predsjednika RH ne biraju građani nego da ga bira Sabor. Skoro 94 posto građana želi birati svog predsjednika ili predsjednicu, a HDZ to pravo građanima želi uskratiti”, kaže Josipović koji dodaje kako bi ideja biranja predsjednika u Saboru u Hrvatskoj značila da bi imali kancelara koji nema nikakvu kontrolu i neograničenu vlast.
Aktualni predsjednik je odgovarajući na novinarski upit komentirao i dosadašnji rad Vlade RH podijelivši ga u dvije kategorije, pozitivnu i negativnu.
”Rad Vlade je imao dvije dimenzije – pozitivnu odnosno uvođenje reda gdje je napravljeno dosta toga, ali gospodarski rezultat Vlade nije dobar. Zato i tražim promjene Ustava jer sadašnji institucionalni okvir nije dozvolio ni Vladi HDZ-a ni SDP-a da učine sve što mogu za gospodarstvo”, rekao je Josipović koji se osvrnuo i na branitelje koji gotovo već dva mjeseca prosvjeduju u Zagrebu.
”Njihove vođe moraju braniteljima reći da svoja prava moraju ostvariti u institucijama , a ja sam već prije rekao kako postoje zaista opravdani zahtjevi branitelja invalida, ali njihovi problemi nisu takvi da se rješavaju na ulici. Postoji i druga dimenzija, ona manipulativna, jedan dio ljudi koji motivira branitelje, oni nisu invalidi, branitelji vjerojatno jesu, ali su politički motivirani od strane jedne političke stranke, a znamo i o kojoj je riječ. Ta dva aspekta treba razdvojiti jer za političku manipulaciju nisam”, istaknuo je aktualni predsjednik.
Odgovarajući na novinarski upit Josipović je rekao i kako svaka žena ima pravo na pobačaj, no kako se mora poštovati i pravo na priziv savjesti liječnika. U svakom slučaju, medicinske ustanove moraju osigurati pravo izbora, smatra on.
”To je pitanje o izboru. Pobačaj nije poželjan, ali je pravo svako žene. Država to mora osigurati”, smatra Josipović koji je dodao i kako se mora poštovati i priziv savjesti, ali kako medicinske ustanove moraju osigurati da svaka žena ima pravo odlučiti o svojoj trudnoći i rađanju.
Inače,Ivo Josipović će večeras u sklopu svoje predizborne kampanje nazočiti otvaranju kompleksa obnovljenih Lazareta nadomak dubrovačke povijesne jezgre. Radovi obnove teški više od 30 milijuna kuna trajali su nekoliko godina, a cjelokupan prostor namijenjen je za potrebe kulture u Dubrovniku.

Za kraj treba istaknuti kako je Josipović u gradskoj jezgri s djecom zaigrao i malo nogometa.

Pročitajte još

Andro Vlahušić: Kako smo izgubili Grad?

Dulist

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist