Kultura

FOTO//IZLOŽBA U GLIPTOTECI Anabelina putovanja po labirintima slova, riječi i rečenica

Izložba ‘Napinjanje teksta’ dubrovačke umjetnice Anabe Zanze otvorena je u utorak navečer u Gliptoteci HAZU-a u Zagrebu.

Akademik i voditelj Gliptoteke Đuro Seder, koji je izložbu i otvorio, naglasio je značaj slova u povijesti umjetnosti i stvaralaštvu dubrovačke umjetnice. Izložba u autorskoj koncepciji povjesničarke umjetnosti i likovne kritičarke Sandre Križić Roban u Galeriji II i III predstavlja stotinjak radova (kolaža, slika u ulju i akrilu) nastalih u razdoblju od 1996. do 2019. godine u kojima se ‘slovo’ i ‘tekst’ prepoznaju kao temeljne osobine umjetničkog stvaralaštva Anabel Zanze. Uz djela, u vitrinama su izložene fotografije umjetnice u radu, rječnici, knjige, boje i alati kojima se Zazne koristi pri izradi djela te arhiva koja dokumentira proces nastanka rada.

Kustosica Gliptoteke HAZU Tihana Boban ovom je prigodom zahvalila svima koji su svojim trudom i radom pridonijeli realizaciji ove izložbe te podršci Grada Zagreba, Grada Dubrovnika te Ministarstva kulture RH. Posebne zahvale upućene su kustosici izložbe Sandri Križić Roban, suradnicima u likovnom postavu, Mirni Horvat, Anabel Zanze te grafičkoj dizajnerici Rafaeli Dražić.

O umjetnici i izloženim radovima govorila je kustosica izložbe Sandra Križić Roban, autorica predgovora u katalogu izložbe, koja je zahvalila autoru i cijelome timu te tehničkoj službi Gliptoteke HAZU. Također, istaknula je kako ova izložba zahtijeva čitanje osebujnog teksta te potiče posjetitelja na putovanja po labirintima slova, riječi i rečenica. Sandra Križić Roban je u predgovoru kataloga istaknula kako ‘pred slikom stojimo sami, fokusiramo se na polje omeđeno rubom, napetu ravnu površinu na kojoj ne prepoznajemo naslikane oblike već vizualne znakove svijeta koji se reprezentira na posve drugačijoj osnovi’.

Izložbu Anabel Zanze u Gliptoteci HAZU moći će se razgledati do 10. veljače 2019. godine.

Autor fotografija: Goran Vranić

Pročitajte još

Kustosica Jelena Tamindžija Donnart u centru umjetnosti CCA Andratx

Mia Njavro Banić

KONAVOSKI VEZ Izložba ‘Konavoski kaleidoskop’ u Zavičajnom muzeju Konavala

Dulist

IZLOŽBA UZ OBLJETNICU ROĐENJA ĐURA PULITIKE ‘Nije on kriv, on je slikar!’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija