Politika

[FOTO] Franković nikako do četvrtice. Za to mu je potrebno više novaca!

mato frankovic

Dajem sebi tricu za ocjenu, za četvrticu je potrebno više novaca – rekao je gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković komentirajući svojih posljednjih godinu dana mandata. Dodao je kako mu je najveća želja bila krenuti s izgradnjom multifunkcionalne sportske dvorane Gospino polje, ali Grad Dubrovnik nije uspio u potpunosti osigurati financiranje tog projekta.

– Nedostajalo nam je 65 milijuna eura. To je veliki zalogaj za nas jer radimo i na ostalim velikim projektima poput Doma umirovljenika ispod Opće bolnice Dubrovnik koji vrijedi 25 milijuna eura. Iako imamo jedan od najvećih proračuna u Republici Hrvatskoj, odnosno oko 108 milijuna eura, imamo puno potreba i zahtjeva, zato mislim da je ocjena tri, zbog djelomično ispunjenih očekivanja – izjavio je Franković.

U Velikoj vijećnici, gradonačelnik Dubrovnika je predstavio izvješće o radu tijekom sedam godina mandata gdje je istaknuo razne odrađene projekte, ali i one koji su u tijeku. Od odrađenih je naglasio rekonstrukciju i proširenje Lapadske obale, pročistač pitke vode u Komolcu, obnove i izgradnje dječjih vrtića i osnovnih škola, dubrovačku stanogradnju u Mokošici namijenjenu mladim obiteljima, izgrađeni Gradski azil za nezbrinute životinje, Studentski dom i druge. Spomenuo je i uređenu i proširenu cestu za Bosanku, obnovljeni most Ombla te parking Gradac, kao i dvosmjernu spojnu cestu Tamarić. Istaknuo je i mnoge projekte koje je Grad Dubrovnik financirao iz europskih fondova, među kojima je onaj prvi, odnosno obnovljeni objekt Lazareti.

Osvrnuo se i na projekte koji su u tijeku, poput realizacije projekata koji će se financirati iz ITU mehanizma, što uključuje Park & Ride, mreže zelene infrastrukture na Gracu, Pilama i ispod platana te elektrifikaciju i digitalizaciju javnog autobusnog prijevoza. Istaknuo je kako je usvojena Strategija razvoja sporta i sportske infrastrukture do 2028. godine i predstavljena Strategija brendiranja Dubrovnika kao sportske destinacije. Govorio je kako je novi Prostorni plan uređenja i Generalni urbanistički plan Grada Dubrovnika u izradi gdje je istaknuo dugoročnost vizije tog plana. Naglasio je kako su Dubrovčani kao prvi građani u Hrvatskoj koji su kroz fokus grupe uključeni u izradu GUP-a i PPU-a. Osim toga, dodao je, Grad Dubrovnik je prvi u Hrvatskoj osmislio i povodi vlastiti model stambenog zbrinjavanja mladih sugrađana.

– Progovarali smo o problemima mladih puno prije ostalih, od modela dubrovačke stanogradnje, mjere 30 x 30 odnosno dodjeljivanja 30 tisuća eura za 30 obitelji za rješavanje stambenog pitanja, do modela povećanja populacije povijesne jezgre. Sve je to posebno usmjereno na mlade obitelji i one koji nemaju riješeno stambeno pitanje, zato smo i kupili zemljište na Pobrežju gdje ćemo parcele dodjeljivati mladim obiteljima za rješavanje stambenog pitanja – rekao je Franković.

Osvrnuo se i na digitalizaciju Dubrovnika. Tako je spomenuo e-Dubrovnik gdje je Grad Dubrovnik nacionalni prvak u primjeni Smart City rješenja i kako je prvi u potpunosti otvorio svoje poslovanje građanima. Građani tako aktivno koriste digitalne alate putem Dubrovačkog oka zbog kojeg je u 2022. i 2023. godini riješeno 90 posto od 1310 prijava komunalnih problema. Dodao je i kako je pokrenut e-Dubrovnik, središnji gradski portal za pristup javnim informacijama. Istaknuo je participaciju građana i kroz provedbu drugog ciklusa radionica participativnog budžetiranja. Naime, u ovoj godini građani su odabrali 25 projekta za realizaciju više, a ukupno je njih tisuću sudjelovalo u kreiranju gradskog proračuna.

Naglasio je i projekt ‘Respect the City’ koji je, kako kaže, pozicionirao Dubrovnik kao predvodnika održivog i odgovornog turizma. Isto tako, istaknuo je kako je Grad Dubrovnik prvak u Hrvatskoj po donošenju odluke o ograničenju prometa u zoni oko povijesne jezgre čija testna faza kreće 1. rujna, a puna primjena od 1. siječnja 2025. Usvojen je i jedinstveni dubrovački Plan prihvatnog kapaciteta koji je prvi u Hrvatskoj izrađen prema UNESCO-vim smjernicama.

Franković je naglasio i ostale uspjehe. Spomenuo je kako je na širem gradskom području sanirano i uređeno preko 210 tisuća metara kvadratnih cesta, postavljeno 950 novih rasvjetnih mjesta te preko 5200 novih energetski učinkovitih svjetiljki. Također je naglasio kako je u dječje vrtiće i osnovne škole uloženo više od 27 milijuna eura te je šest od sedam osnovnih škola u režimu jednosmjenske nastave.

Osvrnuo se i na javni gradski prijevoz gdje je istaknuo kako je od početka njegova mandata, nabavljeno 67 vozila za prijevoz putnika, od čega je 29 vozila financirano iz europskih fondova te je isti broj financiran iz operativnog leasinga, dok je 9 iz vlastitih sredstava. Također je dodao kako 78 posto sugrađana besplatno koristi Libertasov pokaz.

Pročitajte još

MARO KRISTIĆ I Grad Dubrovnik snosi dio odgovornosti za fijasko s kupalištem u Uvali Sumratin

Dulist

UNUTARSTRANAČKI IZBORI U HDZ-u Plenković ispunio građansku dužnost

Dulist

Što je u imovinskoj kartici prijavila saborska zastupnica Viktorija Knežević?

Dulist