Zanimljivosti

FOTO ‘Ecstasea’ i ‘Pelorus’ sidrane ispred Lokruma

pelorus ecstasea 01

Još jedno u nizu predivnih plovila koja se ovih dana mogu vidjeti u dubrovačkom akvatoriju je i jedna od najvećih jahti – predivna 'Ectasea', a uz nju i 'Pelorus', megajahta, a zanimljivo – obje su pripadale Romanu Abramoviču.

'Ecstasea' je luksuzna jahta koju je njezin prvi vlasnik, ruski oligarh Roman Abramovič, u lipnju 2009. godine prodao nepoznatoj osobi – iako mnogi vjeruju da je riječ o Sonji Zuckermann, poznatoj po filantropskom djelovanju.
Ectaseu je Abramovič naručio te je i izgrađena 2004. kao najeveći ikada izgrađen 'feadship'. Građena je u brodogradilištu Royal Van Rentu i duga je 85,95 metara (282,0 ft),  te snop 11,50 metara (37.7 ft), što je rezultiralo i masom od 585 tona.
Može se više smatrati luksuznim brodom nego jahtom. Njezin vanjski dizajn je izrađen od strane timskog rada Terence Disdale i inžinjera brodogradnje De Voogta, koji je također odgovoran za jahte azijskkog stila interijera.
David Waite-Wright nadzirao je projekt, a 'Ectasea' je osvojila više nagrada za dizajn interijera. Ima kapacitet za 14 putnika, koji su podijeljeni u 6 zasebnih prostorija. Maksimalna brzina je 25 čvorova, a putna brzina je 22 čvora.

'Pelorus' je čak 115 metara dugačka megajahta s tri unutarnje i jednako toliko vanjskih paluba, a Abramovič je 'izgubio' razvodom od supruge Irine Maladine 2007. godine.
Jahta je bila sagrađena 2003. godine za nepoznatog arapskog bogataša u poznatom njemačkom škveru Lurssen, specijaliziranom za megajahte.
Izmijenjen je i interijer kojeg također potpisuje dizajner Terence Disdale.
Pelorus postiže brzinu od 18 čvorova, a opslužuje ga 47 članova posade kojima zapovjeda bivši pripadnik SAS-a.
 

Pročitajte još

ŠTO RADITI U SLUČAJU PUKNUĆA GUME U VOŽNJI? Odmjereno kočiti i ne raditi nagle pokrete

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1947. Rođena književnica Tereza Buconić Gović

Dulist

NA ŠIPANU Treća međunarodna radionica o očuvanju kulturne i prirodne baštine

Dulist