Aktualno

FOTO Dubrovački novinari u Kući Europe

FOTO Dubrovački novinari u Kući Europe

Delegacija dubrovačkih novinara posjetila je u srijedu Kuću Europe u Zagrebu, gdje im je predstavljen rad Informativnog ureda Europskog parlamenta i Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj.

Jasna Marić-Krajačić i Andrea Čović-Vidović iz Informacijskog ureda EU parlamenta svoje izlaganje fokusirale su na predstojeće izbore za Europski parlament. Premda je na prošlim izborima izlaznost bila svega 43 posto, očekivanja su da će u 2014. godini interes glasača biti veći.
– Kampanja za predstojeće izbore, koji će se održati od 22. do 25. svibnja 2014. godine, temelji se na sloganu „This time it's different!“, odnosno 'Ovaj put je drukčije'. Prije svega zbog novih ovlasti Europskog parlamenta prema Lisabonskom ugovoru, novih pravila u izboru predsjednika Europske komisije, kao i zbog političkog konteksta, obilježenog prije svega ekonomskom krizom i nezaposlenosti – kazala je Andrea Čović-Vidović.
 
– Našu kampanju, kojoj je cilj što veći izlazak na izbore, započeli smo još 13. rujna, a trenutni nam je fokus na problemima nezaposlenosti, kvalitete života, gosopdarstva i novca. Održali smo okrugle stolove, u Splitu o zapošljavanju, u Rijeci u održivom razvoju, u Sloveniji o zapošljavanju mladih, a slijedi nam i osijek, gdje ćemo u suradnji s našim Europarlamentarcima razgovarati o temi poljoprivrede – dodala je Čović-Vidović.
 
U travnju slijedi treća faza pod nazivom 'Izađi i glasaj', u kojoj bi se hrvatski građani birači trebali dodatno aktivirati za što veći izlazak na izbore. Vrhunac kampanje bit će sama izborna noć, 25. svibnja 2014. godine, a kampanja će završiti u studenom 2014. godine dokad bi trebao biti poznat novi šef Europske komisije.
 
– Naš Ured konstantno širi listu suradnika kako bismo postigli željeni rezultat. Također, vrlo smo aktivni i na našoj web stranici europarl.hr, kao i na Facebooku i Youtubeu – istakla je Čović-Vidović.
 
Jasna Marić-Krajačić opisala je atmosferu koja vlada u briselskom središtu Europske unije tijekom plenarnih sjednica. Posao Ureda u tim danima jest biti na raspolaganju stotinama akreditiranih novinara koji prate svoje zastupnike u Europskom parlamentu.
 
Voditelj službe za odnose s medijima u Predstavništvu Europske komisije Martin Meyer u kratkoj je prezentaciji dao osnovna objašnjenja rada Europske komisije. Njegovo Predstavništvo zapravo je produžena ruka Bruxellesa.
– Potrebno je znati kako Europska komisija nije vlada Europske unije. Prije se smatralo kako je u EU samo riječ o birokraciji, ali sad se i to mijenja. Danas je prva uloga u očuvanju europskih ugovora, mi pratimo tko krši ugovor u Maastrichtu. EU je donijela Strategiju 2020 kao odgovor na izazove globalizacije – istaknuo je Meyer.
 
Posebno je istaknuo značaj tzv. Europskog semestra, posebnog programa Europske komisije kojim se strože nadgledaju proračuni država članica.
– Ne postoji argument 'radi Bruxellesa', a upravo se tim europski političari služe kako bi opravdali neke svoje poteze. Ono što je bitno jesu vladavina prava i poštivanje procedure – dodao je Meyer.

Posjet dubrovačkih novinara Kući Europe organiziralo je Predstavništvo Europske komisije i nedavno otvoreni dubrovački ured Europe Direct, smješten u auli zgrade FINA-e.

Pročitajte još

[FOTO] Na Orsanu započeli radovi za hangar VK Neptuna

Dulist

OD PETKA NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

KUPAČI PITAJU Kada će se skalice postaviti na Lokrumu?

Dulist