Kultura

FOTO Čime su se predstavili mladi slikari i dizajneri?

umjetnicka skola 1

Godišnja izložba radova učenika drugog razreda Slikarskog odjela Umjetničke škole Luke Sorkočevića otvorena je u četvrtak navečer u Galeriji mladih.

Ovo je prvo javno predstavljanje drugog razreda Slikarsko dizajnerskog smjera UŠLS u Galeriji mladih koje pruža uvid u obrazovanje izlagača te u različita iskustva stečena kroz proteklu nastavnu godinu.

Osim pristupa slikarskim vještinama koje stječu kroz redovnu nastavu iz predmeta Slikarske tehnike i materijali te predmeta ‘Crtanje i slikanje’, učenici su imali priliku sudjelovati na nekoliko radionica koje su obogatile njihovo kreativno razmišljanje i izražavanje.

To su npr. suradnja kroz radionice s diplomiranom dizajnericom Miom Bogovac u skopu Dana kreativnih industrija (radionica dizajna dubrovačkog suvenira), kao i radionica Gruške priče u suradnji s Nomadom. Koristeći odabrane faze procesa dizajna, u oba slučaja učenici su stekli osnovna iskustva o realizaciji dizajnerskog produkta.

Slijede radionica slikanja filmskih scenografija u suradnji s filmskim festivalom Tišina molim, kao i radionica Skrivene boje otoka Lokruma u suradnji s Dubrovačkim muzejima i kustosicom Barbarom Margaretić, Tehničkim muzejom u Zagrebu i muzejskom pedagoginjom Katarinom Kardum Ivanišin, te Rezervatom otok Lokrum i dr. sc. Marijom Crnčević, na kojoj su upoznali prirodne boje i bojila koja se tradicionalno koriste u našem kraju i koja su jednako primjenjiva u pojedinim slikarskim tehnikama.

-Izloženi radovi pružaju uvid u jedan iznimno zanimljiv pristup mladih osoba i jedno vrlo zrelo izražavanje kroz različite slikarske tehnike. Teme su raznolike: od mediteranskog pejzaža (prezentiranog na jedan drukčiji način nego smo inače navikli), preko geometrijskih apstrakcija, vlastite interpretacije portreta poznatih majstora, te slikanja vlastitog autoportreta – navodi u predgovoru kataloga Ivana Selmani, prof. crtanja i slikanja.

Mladi slikari Slikarsko dizajnerskog smjera koji su se prvi put javno predstavili su Franka Erceg, Antonela Knežević, Petra Marić, Rea Vukosavić, Ernest Vierda, Tara Šipčić, Marijana Murati, Mihaela Kralj, Mara Šačić, Marija Kalinić, Marija Zvrko, Nicole Fernandez i Ivona Raič.

Na otvaranju su nastupile čelistica Nina Zvone i violinistica Meri Anastasov, također učenice UŠLS.

Pročitajte još

Devet dramskih naslova za jubilarno izdanje Dubrovačkih ljetnih igara

Dulist

‘BIBLIOTERAPIJA’ Susret srednjoškolaca s pjesnikinjom Monikom Herceg

Dulist

PRIRODOSLOVNI MUZEJ DUBROVNIK izložba Plankton- divovi u kapljici vode ove subote

Dulist