Kultura

FOTO Bogat program sedmih Noći muzeja

FOTO Bogat program sedmih Noći muzeja

Velik broj Dubrovčana unatoč buri pohrlio je na sedmu po redu Noć muzeja u Dubrovniku.

Dubrovački muzeji, Umjetnička galerija Dubrovnik i Dom Marina Držića priredili su bogat program u kojem je svatko mogao pronaći nešto za sebe.

Sve je počelo u žitnici Rupe gdje su predstavljene dvije edukativne maskote Dubrovačkih muzeja, Đivo vlastelin i Pavle njegova sluškinja. Đivo i Pavle, koje su utjelovili dubrovački glumci Edi Jertec i Gloria Šoletić, svatko sa svojom životnom pričom, proveli su publiku kroz vrijeme, u doba Republike. Čija je priča točna, ostalo je na publici da procijeni. I dok je za likovno oblikovanje maskota zaslužan Robert Kralj, tekst kojeg je napisao Ivo Orešković, prepun je stvarnih događanja, crtica iz života povijesti zavičajne svakidašnjice, eksponata i prostorija u Dvoru, likova znamenitih Dubrovčana, etnografije, odgojnih pouka, šale i humora.

Uz stručna vodstva Dubrovčani su tako uživali kroz stalne postave i povremene izložbe, brojna predavanja, radionice i igraonice za djecu te brojne edukativne prezentacije.

U Kneževu dvoru pak je priređeno kostimirano vodstvo kroz izložbu „Znameniti pomorci Dubrovačke Republike“. Marojica Bijelić tom prigodom utjelovio je Miha Pracata, a izložena je i prezentirana kaciga grčko-ilirskog tipa iz fundusa Arheološkog muzeja. Autorica izložbe je Ivona Michl dok je predavanje o tijeku restauracije kacige, koja je datirana u 500 godinu prije Krista, i njene konzervacije,  održao viši konzervator-restaurator Dalibor Martinović iz Muzeja grada Šibenika.

U tvrđavi Svetog Ivana uz vodstvo kroz stalni postav, upriličen je i igrokaz za najmlađe o pomorcu Mihu Pracata u suradnji s Brunovim knjigicama.

Prirodoslovni muzej Dubrovnik i ove je godine bio najzanimljiviji mlađim Dubrovčanima. Upravo je zbog toga prvi dio programa namijenjen djeci, a onaj nešto kasniji starijima. Tako je u sklopu razgledanja nedavno otvorene izložbe "Ribe dubrovačkog kraja", održano prigodno predavanje i kviz znanja, kao i zanimljiva predagoška radionica "Riba ribi grize rep". Otvorena je i izložba fotografija hrvatskog podmorja autora Marinka Babić pod nazivom „Morski blues“.

U Domu Marina Držića publici su predstavljeni novi eksponati, genealoško stablo Marina Držića i tlocrt Grada iz Držićeva doba.

Umjetnička galerija Dubrovnik u svoju je ovogodišnju ponudu u sklopu Noći muzeja, publici ponudila također nekoliko zanimljivih poslastica. Okupljeni su tako mogli razgledati izložbu „Moderna i suvremena umjetnost“ iz fundusa Galerije na kojoj je predstavljen izbor djela hrvatskih  umjetnika od kraja 19. do početka 20. stoljeća, a posebnost ove večeri bilo je predstavljanje restaurirane slike Vlaha Bukovca "Alegorija umjetnosti" iz 1897. godine, koja je uz još tri srodne alegorije naslikana za Bukovčev zagrebački atelijer.

U Galeriji Dulčić Masle Pulitika i dalje je za publiku otvorena izložba slika i crteža Gabra Rajčevića, inače otvorena povodom stote obljetnice rođenja poznatog slikara.

Sedma Noć muzeja završila je večeras prigodnim domjenkom i izvlačenjem dobitnika već tradicionalne nagradne igre koju Muzeji organiziraju za Noć muzeja.

Pročitajte još

[FOTO] UNIŠTENJE U FLORI Prva izložba Josipe Vlašić

Dulist

KONCERTI U TAJNIM VRTOVIMA Kvartet Sorkočević ispred Kuće Bukovac

Dulist

ZAPOČELO DUBROVAČKO GLAZBENO PROLJEĆE Puna crkva Male Braće na prvom koncertu

Dulist