Zanimljivosti

[FOTO] ‘BLUE STEM’ Znanstvenici Instituta Ruđer Bošković podučavali osnovnoškolce

EcoBlueStemUMoruSMikroorganizmima14

Kao jedna od aktivnosti projekta Eco & Blue STEM, na kojemu je Zajednica tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije partner, u ponedjeljak 13. svibnja u Centru za mlade Dubrovnik održala se Blue STEM konferencija, na kojoj je svoje izlaganje održalo šest predavača.

Đordano Bucci, predsjednik Zajednice tehničke kulture Rijeka prezentirao je Interpretativni centar za zaštitu mora i morskog okoliša u Rijeci, kojim je, prvi put u Hrvatskoj, omogućen inovativni i multimedijski praćeni te za osnovnoškolce i opću populaciju primjereni sadržaji iz STEM područja znanosti o istraživanju mora i zaštiti morskog okoliša – ekologija i biologija.

Vlatka Filipović Marijić  s Instituta Ruđer Bošković sudionike konferencije upoznala je s Institutom Ruđer Bošković, najvećim hrvatskim znanstveno-istraživačkim centrom multidisciplinarnog karaktera.

Damir Kapetanović, također s Instituta Ruđer Bošković objasnio je projektne aktivnosti Instituta s naglaskom na IRB Labos. Osvrnuo se i na radionicu o mikroorganizmima koju provodi u sklopu projekta.

Dubravka Švob Štrac (Institut Ruđer Bošković) predstavila je Morski Bonton, radionicu za djecu, kroz koju se zanimljivim pristupom polaznike upoznaje s morskim svijetom i odgovornim ponašanjem prema istome.

Sara Šariri (Institut Ruđer Bošković) predstavila je svoju radionicu  „Koje sve tajne skriva kapljica morske vode“ kao i pokuse koji djeci budu najzanimljiviji.

Na kraju je Tomo Sjekavica, tajnik Zajednica tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije predstavio tehničku kulturu u Gradu Dubrovniku i Dubrovačko-neretvanskoj županiji te europske projekte na kojima su sudjelovali. U utorak 14. svibnja znanstvenici s Instituta Ruđer Bošković održali su četiri IRB Labos radionice za četvrtaše Osnovne škole Mokošica.

Vlatka Filipović Marijić kroz radionicu ‘Zagađenje i zaštita mora’ pokazala je koje su to vrste zagađivala i koji organizmi se koriste kao bio indikatori zagađenja mora, a time i zdravlja ljudi. Učenicima su predstavljeni školjkaši, ribe i rakovi kao glavni bio indikatori, upoznali su se s njihovim svojstvima te su odigrali kviz znanja i razne igrice, poput slaganja puzli kako bi im se približio koncept kružnih procesa hranidbenog lanca u prirodi na interaktivan način. Dubravka Švob Štrac održala je radionicu o morskom bontonu. Na primjerima kompleksnih ponašanja morskih životinja učenici su učili o složenosti ekosustava u morskom okolišu, te se uvjerili u važnost održavanja biološke raznolikosti u moru. Zanimljivim pokusom dočarali su jedni drugima kako dupini čuju, te su na kraju izrađivali morske životinje od kolaž papira.

Sara Šariri na radionici je otkrila ‘Koje sve tajne skriva kapljica morske vode’, odnosno predstavila je i istraživanja morskog okoliša na kemijskoj razini te je kod učenika osvijestila važnost morskog ekosustava za čovjeka. Učenici su postali mali znanstvenici koji su isprobali načine filtriranja morskih uzoraka, određivali su hranjive soli, pripremali su i mjerili pH vrijednosti različitih otopina.

Na radionici ‘U moru s mikroorganizmima’ Damir Kapetanović kroz jednostavne znanstvene eksperimente pokazao je kako izgledaju bakterije koje žive u moru, kako se hrane i kako ih se može uzgojiti, ali i kako spriječiti njihov rast i razmnožavanje.

Pročitajte još

[VIDEO] Invazivna riba lav uočena u Parku prirode Lastovsko otočje!

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1939. Umro jedan od naistaknutijih novelista hrvatske moderne, Dubrovčanin Matija Lisičar

Dulist

TRŽIŠTE NEKRETNINA Srbi počeli masovno kupovati stanove i kuće u Hrvatskoj

Dulist