Aktualno

[FOTO] BISKUPOV DOMJENAK ‘Pomozimo jedni drugima. Maknimo kulturu odbacivanja’

[FOTO] BISKUPOV DOMJENAK 'Pomozimo jedni drugima. Maknimo kulturu odbacivanja'

Tradicionalni domjenak Dubrovačke biskupije u povod Božića i blagdana održao se u srijedu u Dvorani Ivana Pavla II. Riječ je o događanju na kojem su predstavljeni i novi festanjuli 1051. Feste, a to su Vlaho Milićević i Mato Konsuo.

Generalni vikar Dubrovačke biskupije i rektor zborne crkve sv. Vlaha u Dubrovniku mons. Ivica Pervan obratio se biskupu dubrovačkom te istaknuo kako je tek 11 mjeseci na čelu naše Biskupije.

-Na početku te svoje službe ovoj mjesnoj crkvi koja Vas je očekivala i koja se molila da joj Gospodin providi prikladnoga pastira. Ovo je vaš prvi Božić s nama. I dok ste ovih dana upućivali svoje božićne poruke puku dubrovačkome, te nastojite biti bliz svakome tko vas treba, istodobno želite pratiti život i rast naše mjesne crkve. Kao Vaš najbliži suradnik, uviđam što vam je na srcu i duši. Želite da se vodi briga oko žive Crkve, da naši vjernici osjećaju da su od svojih svećenika voljeni i poštivani te da im oni doista budu od duhovne koristi. Osjećam da su vam na srcu i duši osobe s posebnim potrebama, poteškoćama i invaliditetima, stari i nemoćni. Čini mi se da vam je rad našeg biskupijskog Caritasa posebno drag, nerijetko ga hvalite i podržavate u njegovim nastojanjima i radu. S velikim oduševljenjem ste mi pripovijedali o iskustvima iz staračkih domova koje ste ovih dana obilazili. Velika su vam briga nova duhovna zvanja, ali i duhovni rast svećenika i vjernika laika. No uz nabrojano na srcu vam je i izgradnja pastoralnog centra s crkvom u Novoj Mokošici i u kuparima te dovršetak započete crkve u Lovištu, ali i obnova našega sjemeništa. Tu je samostan sv. Marije na Mljetu kojemu želite dati dimenziju duhovnosti, kulture i napretka. Svjesni smo da su sve ovo veliki projekti i da neće ići lako. No s Božjom pomoći, podrškom dobrih ljudi te vašim nastojanjem i zalaganjem vjerujemo da će se ipak lagano krenuti u realizaciju svega nabrojanoga nešto bržim, a nešto laganijim ritmom – rekao je don Pervan.

Dubrovački biskup Roko Glasnović u svom je obraćanju uzvanicima blagdanskog druženja rekao kako bi volio ovaj svijest s nama i po nama postane što ljudskije mjesto, što gostoljubivije za sve one potrebne i krhke te da sve prepreke uklanjamo, i osobne i one druge.

-Pomozimo jedni drugima. Kulturu odbacivanja maknimo. Ako ne možeš nešto dobro učiniti, zastani, nemoj odmah s riječima izlaziti. Riječi su blagoslovljene, ali mogu biti i teške. Želim da cijela naša biskupija proslavi Božić u radosti i miru. Želim vam blagoslovljenu novu 2023. godinu – rekao je između ostaloga mons. Glasnović.

Pročitajte još

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo

MISA VEČERE GOSPODNJE ‘Isusov život je sažet u glagolu ljubiti’

Dulist