Aktualno

[FOTO] BISKUPOV DOMJENAK ‘Pomozimo jedni drugima. Maknimo kulturu odbacivanja’

biskupov domjenak

Tradicionalni domjenak Dubrovačke biskupije u povod Božića i blagdana održao se u srijedu u Dvorani Ivana Pavla II. Riječ je o događanju na kojem su predstavljeni i novi festanjuli 1051. Feste, a to su Vlaho Milićević i Mato Konsuo.

Generalni vikar Dubrovačke biskupije i rektor zborne crkve sv. Vlaha u Dubrovniku mons. Ivica Pervan obratio se biskupu dubrovačkom te istaknuo kako je tek 11 mjeseci na čelu naše Biskupije.

-Na početku te svoje službe ovoj mjesnoj crkvi koja Vas je očekivala i koja se molila da joj Gospodin providi prikladnoga pastira. Ovo je vaš prvi Božić s nama. I dok ste ovih dana upućivali svoje božićne poruke puku dubrovačkome, te nastojite biti bliz svakome tko vas treba, istodobno želite pratiti život i rast naše mjesne crkve. Kao Vaš najbliži suradnik, uviđam što vam je na srcu i duši. Želite da se vodi briga oko žive Crkve, da naši vjernici osjećaju da su od svojih svećenika voljeni i poštivani te da im oni doista budu od duhovne koristi. Osjećam da su vam na srcu i duši osobe s posebnim potrebama, poteškoćama i invaliditetima, stari i nemoćni. Čini mi se da vam je rad našeg biskupijskog Caritasa posebno drag, nerijetko ga hvalite i podržavate u njegovim nastojanjima i radu. S velikim oduševljenjem ste mi pripovijedali o iskustvima iz staračkih domova koje ste ovih dana obilazili. Velika su vam briga nova duhovna zvanja, ali i duhovni rast svećenika i vjernika laika. No uz nabrojano na srcu vam je i izgradnja pastoralnog centra s crkvom u Novoj Mokošici i u kuparima te dovršetak započete crkve u Lovištu, ali i obnova našega sjemeništa. Tu je samostan sv. Marije na Mljetu kojemu želite dati dimenziju duhovnosti, kulture i napretka. Svjesni smo da su sve ovo veliki projekti i da neće ići lako. No s Božjom pomoći, podrškom dobrih ljudi te vašim nastojanjem i zalaganjem vjerujemo da će se ipak lagano krenuti u realizaciju svega nabrojanoga nešto bržim, a nešto laganijim ritmom – rekao je don Pervan.

Banner 300x250 DU 1

Dubrovački biskup Roko Glasnović u svom je obraćanju uzvanicima blagdanskog druženja rekao kako bi volio ovaj svijest s nama i po nama postane što ljudskije mjesto, što gostoljubivije za sve one potrebne i krhke te da sve prepreke uklanjamo, i osobne i one druge.

-Pomozimo jedni drugima. Kulturu odbacivanja maknimo. Ako ne možeš nešto dobro učiniti, zastani, nemoj odmah s riječima izlaziti. Riječi su blagoslovljene, ali mogu biti i teške. Želim da cijela naša biskupija proslavi Božić u radosti i miru. Želim vam blagoslovljenu novu 2023. godinu – rekao je između ostaloga mons. Glasnović.

Pročitajte još

MOKOŠICA PRVI PUT PROSLAVILA SV. GAŠPARA ‘Misu je doživljavao kao nešto veličanstveno’

Dulist

GORDAN BOSANAC ‘Šuica je prekršila kodeks ponašanja, mora se suočiti sa sankcijama

Dulist

ISPUCALI STUPOVI PELJEŠKOG MOSTA Stručnjaci tvrde kako sigurnost prometa nije ugrožena

Dulist