Kultura

FOTO ‘Autoportreti’ Iva Dimnića u Galeriji Flora

FOTO 'Autoportreti' Iva Dimnića u Galeriji Flora

U nedjelju navečer otvorena je u Galeriji Flora izložba Iva Dimnića pod nazivom ‘Autoportreti’, a njegovi radovi se mogu razgledati do 15. srpnja.

”Kolažirajući novinskim citatima ready made objekte – gasmaske, Ivo Dimnić generira sebe kroz stanje sveopće zasićenosti i nemogućnosti bijega od trivijalnih dnevnopolitičkih zagušenja i globalnog nasilja svih vrsta. Čovjek današnjice bombardiran je, više nego ikad, ideološkim, religijskim, marketinškim i inim sadržajima koji, izgubivši svoj prvotni smisao i vrijednost, zamagljuju i guše perspektivu. Proizvedena ‘stvarnost’ je univerzalna, svima ‘za vratom’. Višekratno ponavljajući isti motiv, umjetnik naglašava bezizlaznost situacije, i stvara dojam oprostorenih video sekvenci (video still-ova) koje možemo gledati i u novoj dimenziji, dimenziji vremena. Osjetilna impresija koja nas pritajeno obuzima promatrajući ove objekte je tjeskoba i stanje opće zabrinutosti i bespomoćnosti. Gasmaske, iako služe kao zaštita od otrovnih tvari, pa i na simboličkoj razini, u ovom slučaju naglašavaju tu anksioznu situaciju. ‘Autoportreti’ su zapravo svojevrsna ogledala, u isto vrijeme i ‘slika’ umjetnika i ‘slika’ promatrača”, zapisala je o autoru Helena Puhara.

Biografija:

Ivo Dimnić je rođen u Zagrebu 1979. godine. 1998. završio srednju umjetničku školu Luka Sorkočević u Dubrovniku, smjer slikarski dizajn. 2000. upisuje se na Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, smjer kiparstvo. 2007. diplomira u klasi prof. Stjepana Gračana. Do sada je izlagao na četiri samostalne i više skupnih izložbi.

Samostalne izložbe:

2006. Ave arte atelijer, Metković: Klon

2008. klub Galerija, Dubrovnik: Akt

2010. galerija Flora, Dubrovnik: Slike

2012. galerija Flora,Dubrovnik: Jedan video rad

Skupne izložbe:

2000. – 2007. skupne izložbe na Akademiji likovne umjetnosti u Zagrebu.

2001. Gradska vijećnica Zagreb – Pasionska baština

2002. Gradska vijećnica Zagreb – Pasionska baština

2004. klub Močvara

2011. Dominikanski samostan Dubrovnik-Križni put

2011. Hdlu Zagreb-Križni put

2012. Bačvice Split-NUS

2012. Dom Kulture Cavtat-Šest

2013. NUS Split

Pročitajte još

GIMNAZIJALCI U POSJETU UMJETNIČKOJ GALERIJI Razgledali izložbu ‘Vidljive’

Ivana Mijić Vulinović

FRANO MAŠKOVIĆ VEČERAS I SUTRA U BURSI U predstavi ‘Na dnu oceana postoje neki svjetovi’

Dulist

[FOTO] Srednjoškolci se na zabavan način upoznavali s baštinom Dubrovnika

Dulist