Kultura

“BRILJANTNA VIOLINA” Sorokow i Končar u Kneževom dvoru

"BRILJANTNA VIOLINA" Sorokow i Končar u Kneževom dvoru

Koncert pod nazivom „Briljantna violina“ održat će se u ponedjeljak, 7. srpnja u 21 sat u atriju Kneževa dvora, a u organizaciji Dubrovačkog simfonijskog orkestra i Laus Akademije povodom njenog otvorenja. Na koncertu će nastupiti majstori violine Leonid Sorokow i Goran Končar.

Leonid Sorokow je rođen 1954. u Rusiji, studirao je na Konzervatoriju Čajkovski u Moskvi s Jurijem Jankelevičem i Jevgenijem Čugajevom. Usavršavao se kod Valerija Klimova. Godine 1979. laureat je Međunarodnog natjecanja u Montrealu, a 1981. dobitnik druge nagrade prestižnog natjecanja Nicolò Paganini u Genovi. Kao solist i komorni glazbenik nastupao je širom svijeta. Od 1986. do 1992. prvi je koncertni majstor Moskovskih solista pod vodstvom Jurija Bašmeta, a godine 1992. i umjetnički voditelj Ansambla. Od 1991. živi u Beču, gdje predaje na tamošnjoj Musikhochschule. Član je Glasovirskog trija Mozart, a od 2008. s pijanistom Rubenom Dalibaltayanom i violončelistom Krešimirom Lazarom osniva Amadeus trio u Zagrebu. Od 2001. profesor je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Goran Končar, jedan od najistaknutijih hrvatskih violinista, studirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu kod Martina Barića i Josipa Klime, a magistrirao 1978. u razredu Leonida Kogana na Konzervatoriju Čajkovski u Moskvi. Usavršavao se kod Maxa Rostala u Bernu i Henryka Szerynga u Ženevi, te potom kod Yfraha Neamana u Londonu čiji je asistent od 1981.- 83. na Guildhall School of Music. Od 1988. profesor je na Muzičkoj akademiji sveučilišta u Zagrebu. Drži majstorske tečajeve u Madridu, Berlinu, Torinu, Milanu, Sidneyu, Tokyu, Pekingu, Stellenboschu i drugdje. Godine 2004. pokreće LAUS ljetnu akademiju u Dubrovniku zajedno s najvećim svjetskim violinističkim imenima (Zakhar Bron, Viktor Tretyakov, Dmitry Sitkovetsky, Leonid Sorokow).

Ulaznice se mogu kupiti u uredima DSO-a u Slanici (Tvrđava Revelin), tel. 417 110, mob. 099 2211 585, turističke agencije Stradun (TIC) na Stradunu, tel. 323 350, turističke agencije Perla Adriatica na Pločama, tel. 422 766, te jedan sat prije početka koncerta u Kneževom dvoru.

Pročitajte još

Ivana Jelača među 10 odabranih iz Europe u programu REMArkable za perspektivne glazbenike

Dulist

[FOTO] IZLOŽBA ‘SNOVITI GRAD’ Spomen počasnom građaninu Dubrovnika, sv. Ivanu Pavlu II.

Dulist

[FOTO] NAGRADA HAZU Mari Marić priznanje za monografiju o Lokrumu

Dulist