Aktualno

[FOTO] ACI marina Dubrovnik prvi put dočekala goste u svom novom izdanju

[FOTO] ACI marina Dubrovnik prvi put dočekala goste u svom novom izdanju

Nakon sveobuhvatnih rekonstrukcijskih radova, vrijednih čak 35 milijuna kuna, ACI marina Dubrovnik otvorila je sezonu i dočekala goste u novom, osvježenom izdanju te ugostila projekt ‘Nautičko jedro 2022.’ Jutarnjeg lista koji je ove godine zaplovio upravo s juga Hrvatske. Povodom otvorenja nautičke sezone i početka projekta ‘Nautičko jedro 2022.’, kojim Jutarnji list promiče nautički turizam, održivost i ekologiju te promovira Hrvatsku kao destinaciju čiste i očuvane prirode, u ACI marini Dubrovnik okupili su se Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta Republike Hrvatske, Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice, Nikola Dobroslavić, župan Dubrovačko-neretvanske županije, Mato Franković, gradonačelnik grada Dubrovnika, Kristijan Pavić, predsjednik Uprave ACI-ja, Leo Ajduković, direktor ACI marine Dubrovnik i brojni drugi uzvanici.

U protekle dvije godine nautika se pokazala najotpornijim oblikom turizma te jednom od ključnih uzdanica, ne samo turističke, već i cjelokupne nacionalne konkurentnosti Republike Hrvatske. Jedna od tajni ovog uspjeha svakako leži i u kontinuiranim strateškim investicijama u podizanje kvalitete svih segmenata, pri čemu se posebno ističe najveći lanac marina na Mediteranu, ACI d.d. Štoviše, ACI je u posljednjih pet godina u izvrsnost infrastrukture i usluge svojih marina samo na području Dubrovačko-neretvanske županije uložio ukupno 95 milijuna kuna. S obzirom na znatno veću slobodu kretanja i dosadašnje pozitivne pokazatelje, Hrvatska očekuje još jednu uspješnu turističku sezonu, pri čemu će ponovno jednu od glavnih uloga imati upravo nautika.

-Veliko mi je zadovoljstvo što se kroz projekte poput „Nautičkog jedra“ promovira kvaliteta lokalne zajednice, gastronomije i kulture manjih i manje poznatih destinacija u našoj zemlji. Održivi turizam koji zagovaramo, uz ekološku održivost itekako podrazumijeva i društvenu, gospodarsku i socijalnu održivost, odnosno poštivanje ljudi i lokalne zajednice te kulturnih i prirodnih obilježja Republike Hrvatske. To je ujedno i važan segment nautičkog turizma, koji ima posebno mjesto u strategiji održivog turizma i koji također uvelike ovisi o očuvanju prirodnih i kulturnih dobara naše zemlje. Važno je naglasiti da Ministarstvo ovog tjedna započinje i javno savjetovanje za privatnu turističku infrastrukturu od 1,2 milijarde kuna, od kojih će se određena sredstva odvojiti i za nautički turizam – poručila je ministrica turizma i sporta Republike Hrvatske, Nikolina Brnjac.

-Osim najvećeg ulaganja u povijesti nautičkog turizma, onog u ACI marinu Rijeka čija je izgradnja u planu, u proteklom smo razdoblju veliku pažnju posvetili i rekonstrukciji marina na jugu naše zemlje, koje su od vitalne važnosti, ne samo za nautički, već i za cjelokupni turizam Republike Hrvatske. Tijekom prošle godine, nešto manje od 25 milijuna kuna uloženo je u rekonstrukciju lukobrana u ACI marini Korčula, turističkoj žili kucavici cjelokupnog otoka, koja sada ponovno blista u svom punom sjaju. Uz to, realizirali smo i vrlo značajno ulaganje od oko 35 milijuna kuna u rekonstrukciju ACI marine Dubrovnik i zato nam je iznimno zadovoljstvo što ovaj hvalevrijedan projekt i sama nautička sezona službeno počinju baš ovdje. Vjerujemo da će težnju prema kvaliteti svjetske klase, iz koje proizlaze i navedena ulaganja, prepoznati i nautičari te se radujemo nadolazećoj sezoni koja je vrlo obećavajuća, kao i novim investicijskim projektima koji će našu zemlju postaviti u sami svjetski vrh nautičkog turizma – poručio je predsjednik Uprave ACI d.d., Kristijan Pavić u marini koju mnogi smatraju biserom, ne samo južne Dalmacije, nego i čitavog Jadrana.

Na investicije u izvrsnost infrastrukture i usluge te provedene rekonstrukcijske radove osvrnuo se i Leo Ajduković, direktor ACI marine Dubrovnik.

-Zaista smo ponosni na uloženi trud u proteklom razdoblju, kada smo ovu marinu, koja je već bila u samom vrhu nautičke ponude Mediterana, podigli na jednu novu razinu. Gradnjom obalnog zida osigurali smo više od 230 metara nove obale za uplovljavanje i prihvat četiri do pet metara duljih plovila nego dosad, a proveli smo rekonstrukciju infrastrukture u cijeloj marini, što obuhvaća rekonstrukciju vodovoda i odvodnje, elektromrežu i instalacije te rasvjetu. U planu je i izgradnja servisne zone koja će biti najveća na južnom dijelu Jadrana, čime će se značajno povećati razina servisnih nautičkih usluga – zaključio je Ajduković.

Pročitajte još

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist

[FOTO] Na Orsanu započeli radovi za hangar VK Neptuna

Dulist

OD PETKA NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist