Hrvatska

Filharmonijski instrumenti na novoj prigodnoj poštanskoj marki

Filharmonijski instrumenti na novoj prigodnoj poštanskoj marki

Hrvatska pošta pustit će u optjecaj 28. siječnja 2021. novu prigodnu poštansku marku u povodu 150. obljetnice djelovanja Zagrebačke filharmonije. Motiv na marki su filharmonijski instrumenti, a autorica prigodnog izdanja je Alenka Lalić, dizajnerica iz Zagreba. Nominalna vrijednost marke iznosi 3,30 kn i otisnuta je u nakladi od 100 000 primjeraka. Marka je izdana u arku od 20 maraka, a Hrvatska pošta otisnula je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).

Zagrebačka filharmonija je u 150 godina svojeg djelovanja i sudjelovanja u razvoju građanskog društva, glazbene kulture u Republici Hrvatskoj, gradu Zagrebu i cijelom svijetu konstantno nalazila put do svoje publike tijekom stoljeća i pol društvenih, kulturnih i političkih mijena.
GRLIMO VAS GLAZBOM okuplja sve glazbenike koji su kroz povijest obogatili Zagrebačku filharmoniju. Ruke koje sviraju. Instrumenti u rukama glazbenika postali su temelj slavljeničkog vizuala, kao zahvala i svojevrsni hommage svim glazbenicima koji su satkali orkestar, svim zvijezdama Zagrebačke filharmonije. Upravo svaki pojedinac, umjetnik, u zajedničkom stvaranju postiže puninu orkestralnog muziciranja. Zagrljajem glazbom Zagrebačka filharmonija poručuje kako umjetnost nalazi put do srca publike. Ovu godinu posvećujemo njihovu stvaralaštvu, predanosti i ljubavi prema glazbi i čovjeku.

U slavljeničkoj sezoni orkestrom će ravnati nekadašnji šefovi dirigenti, solisti – umjetnici iz orkestra te dobitnici nagrade Zagrebačke filharmonije Mladi glazbenik godine, koji su na samim početcima karijere bili prepoznati kao iznimni hrvatski glazbenici. Odabranim programom želimo pokazati svojevrsnu hrabrost i predanost kako bismo svojoj vjernoj publici ponudili dostojan program protkan i svjetskim repertoarnim djelima, ali i djelima hrvatske glazbene baštine te izvedbama suvremenih autora, kao i praizvedbama.

Svečanim koncertom Okruženi zvijezdama, točno na dan 150. godišnjice, podsjetit ćemo se na prvu izvedbu održanu 25. veljače 1871. pod ravnanjem Ivana pl. Zajca. Tada je koncert održan u Hrvatskom narodnom kazalištu gdje su se, uz djelovanje Hrvatskoga glazbenog zavoda, u to vrijeme održavale predstave i koncerti. Danas je dom Zagrebačke filharmonije Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog, čije je svečano otvorenje davne 1973. godine počelo koncertom Zagrebačke filharmonije.

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist