Zanimljivosti

Facebook upozorio obavještajne agencije da više ne smiju koristiti lažne profile

Facebook (Shutterstock Images LLC)

Facebook je od američke policijsko-obavještajne agencije za borbu protiv droge (DEA) zatražio garanciju da DEA više neće u svrhu provođenja istražnih radnji na toj društvenoj mreži djelovati preko lažnih profila.

Direktor osiguranja u Facebooku Joe Sullivan poslao je pismo takvog sadržaja višoj službenici DEA Michele Leaonhart, naglasivši kako takve agencije moraju poštivati jednaka pravila korištenja kao i ostali korisnici po pitanju istinitog predstavljanja. A ta pravila uključuju i ukidanje profila zbog lažnog predstavljanja.

Sullivanovo pismo bilo je odgovor na saveznu tužbu jedne građanske New Yorka, koja je tvrdila da je agent DEA stvorio lažni profil s njenim imenom i prezimenom te fotografijama s njenog mobitela.

Prema sudskim spisima, Sondra Arquiett isticala je da su joj fotografije skinute s oduzetog mobitela nakon uhićenja u srpnju 2010. godine zbog posjeda droge. Arquiett je tvrdila kako lažnu stranicu s njenom fotografijom koristi agent DEA Timothy Sinnigen za komunikaciju s ‘opasnim individualcima’.

– Facebook je bio jasan u svom zahtjevu da su i ovakve agencije podložne pravilima – napisao je Sullivan, dodavši kako je čin DEA ‘ozbiljan čin kršenja pravila na Facebooku’. Uz sve to, Facebook od agencije traži i potvrdu da je prestala s ovakvom praksom.

Iz Ministarstva pravosuđa su, pak, tek kratko odgovorili kako nadgledaju cijeli incident, dodajući kako ipak nije riječ o proširenoj praksi američkih agencija.

Isprva je Ministarstvo pravosuđa branilo ovakvu praksu, smatrajući kako Arquiett možda i nije dala dozvolu Sinnigenu za stvaranje lažnog profila, ali je ‘implicitno to dozvolila dajući dozvolu na pristup sadržaju svog mobitela i dajući privolu na korištenje tih informacija u pomoći pri kriminalističkim istragama’.

Prošlog tjedna DEA je najavila kako će još jednom proispitati cijeli slučaj, a slučajem će se nastavitki baviti i američko pravosuđe.

Izvor: Yahoo News

Pročitajte još

SVE VEĆA ROBOTIZACIJA PROIZVODNJE Što to znači za vrijedne ljudske ruke?

Dulist

ANTE CURAĆ Rekvijem za žrnovske petraleze

Dulist

OPUZENSKI OSNOVNOŠKOLCI U KUĆI BUKOVAC Učili o Vlahu Bukovcu

Dulist