Aktualno

Evo kako će od 7. rujna izgledati nastava i tko će morati nositi maske

Evo kako će od 7. rujna izgledati nastava i tko će morati nositi maske

Učenici i nastavnici će tijekom nastave morati nositi zaštitne maske ako se u učionici ne uspije postići fizički razmak od minimalno metar i pol od 5. do 8. razreda te dva metra u srednjim školama. Dio je to uputa za sprječavanje i suzbijanje epidemije Covid-19 vezano za rad predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola u školskoj godini 2020./2021. Nastava u svim županijama počinje 7. rujna.

-Djeca nisu superširitelji ove bolesti i rijetki su prijenosi bolesti s djece na nastavnike i učenike, takva su i naša iskustva – rekla je Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a te koordinatorica Radne skupine za razradu i predlaganje mjera, donosi Index. Istaknula je kako su upute pisane na način da svaka škola i vrtić mogu iz njih napraviti ono što mogu, ali ih trebaju prilagoditi svojim mogućnostima jer su uvjeti različiti širom Hrvatske.

-Osnovno je pravilo da u školu ne ide onaj sa simptomima ili tko je zaražen Covidom-19. Treba održavati fizički razmak, smanjiti kontakt između odgojno-obrazovnih grupa unutar ustanova, pojačati higijenu prostora i osobnu higijenu i treba redovito provjetravati – rekla je dalje.
Nastava se mora organizirati tako da učenici dolaze što manje u kontakt s pojedinim nastavnicima tijekom određenog razdoblja te se predlaže dvosatna ili trosatna nastava. U razredima u kojima bude previše djece, objasnila je, razredni se odjeli mogu podijeliti u grupe radi organizacije turnusne nastave, a to vrijedi za učenike viših razreda osnovnih te za srednje škole.

-Maske su obavezne za učitelje predmetne nastave u prva četiri razreda, npr. engleskog jezika, za odgajatelje i učenike kad prolaze hodnicima. Maske se moraju nositi pravilno i to je nešto na čemu će se morati raditi. Apeliramo na roditelje da djeci svaki dan prije kretanja u školu izmjere temperaturu, a stariji učenici to mogu sami preuzeti na sebe, naravno uz nadzor roditelja. Tu je i obveza da se od 1. do 4. razreda osnovne svaki dan zapiše ta temperatura – rekla je dalje Ivana Pavić Šimetin.
Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs rekao je kako učenici nižih razreda osnovnih škola pohađaju nastavu u tzv. mjehuriću – svi u razred ulaze odjednom, ne izlaze tijekom odmora te je njihova razrednica s njima cijelo vrijeme.

-Zabranjuje se ulaz stranim osobama u školu, dovođenje djece ide do škole. U ovom obliku sva djeca su u učioncama bez maski, kao i učiteljica. Ostavlja se mogućnost i ponekog učitelja sa strane, u nekim segmentima izborne nastave, ako se radi o tome, onda u razred takav nastavnik može ući i držati predavanje jedino s maskom – objasnio je ministar. Naglasio je i kako bi maske trebalo nositi na putu do škole.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] BAHAT I NEKULTURAN A gdje nego na sred puta?

Dulist

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist