Aktualno

Europska komisija želi pojačati industrijsku proizvodnju

EU

Europska unija nakon izgubljenog desetljeća želi preokrenuti trend slabljenja industrijske proizvodnje koja je gotovo zamrla i tom će se pitanju posvetiti na summitu u ožujku.

Kako navode europski mediji, posljednjih nekoliko godina Europska komisija najglasnija je europska institucija u pozivima za obnovu europske industrije.

Povjerenik za industriju i poduzetništvo Antonio Tajani izišao je kao pobjednik iz interne rasprave u Komisiji u kojoj su na jednoj strani zagovornici industrije, a na drugoj ekolozi, čije se politike kritizira da guše gospodarstvo.

Čini se da je val selidbe proizvodnje u druge zemlje sada stigao do svoga kraja ili se čak preokrenuo jer su proizvođači shvatili mane kineske državne kontrole nad ekonomijom i slabe indijske infrastrukture, a i troškovi rada u tim zemljama počeli su rasti.

Financijska i socijalna kriza pomogla je Tajaniju da njegova poruka dopre do ljudi. Budući da je nezaposlenost širom Europe veća od 10 posto, sve više europskih građana i čelnika uvjereno je da Europa ponovno treba ozbiljnu industrijsku politiku kako bi zaustavila odljev proizvodnje u Aziju.

Od 2010., Komisija svake dvije godine izlazi sa strategijama za reindustrijalizaciju Europe, izdvajajući tehnološke uspješnice poput naprednih elektroenergetskih mreža ili 3D pisača. Posljednji takav dokument, objavljen u siječnju ove godine, nosi znakovit naslov “Za europsku industrijsku renesansu”.

Industrijska proizvodnja trebala bi do 2020. ostvarivati 20 posto europskog BDP-a, no taj cilj, za razliku od smanjenja emisije C02 za 20 posto, nije obvezujući.

Industrijska proizvodnja imala je na početku stoljeća udio od gotovo 18 posto u europskom BDP-u, no on se smanjio na oko 15 posto. Proizvodnja je sada na razini od prije deset godina.

Povećani udio uslužnog sektora u europskom gospodarstvu jednim dijelom objašnjava silazni trend europske industrijske proizvodnje, koju teško pogađaju izdvajanje nekih djelatnosti (engl. outsourcing) i preseljenje proizvodnje na druge lokacije potaknuti visokim porezima i visokim troškovima energije i rada u Europi. Čini se da je val selidbe proizvodnje u druge zemlje sada stigao do svoga kraja ili se čak preokrenuo jer su proizvođači shvatili mane kineske državne kontrole nad ekonomijom i slabe indijske infrastrukture, a i troškovi rada u tim zemljama počeli su rasti. No, Europa se hitno mora prilagoditi novim potrebama industrije ako želi ponovno privući tvrtke koje su je napustile u potrazi za boljim uvjetima.

Odluke u prilog industrije neće biti neutralne za druge sektore jer zahtijevaju usklađivanje cijelog europskog gospodarstva s potrebama industrije. No Komisija ističe da može mobilizirati strukturne fondove kako bi pomogla u toj tranziciji. Veći dio europskih strukturnih fondova sada se može koristiti za inovacije i industriju umjesto za uslužnu ekonomiju utemeljenu na znanju o kojoj je Bruxelles sanjao prije deset godina.

Politika Plus

Pročitajte još

KOŠARKAŠI SLAVE Povratak u Premijer ligu otvorili pobjedom!

Dulist

[FOTO] ZA ČIŠĆE PODMORJE Ronilački klub Dubrovnik u Eko akciji Ponta Šipka

Dulist

SAJAM INOVACIJA Robert Petrušić iz Ploča osvojio srebro

Dulist