Hrvatska

EURO OD PONOĆI JEDINO SREDSTVO PLAĆANJA Kuna je otišla u povijest!

Kuna je otišla u povijesti! Od ove nedjelje, 15. siječnja, euro je postao jedini sredstvo plaćanja u Hrvatskoj. S današnjim danom ponovno se počinje naplaćivati naknada za podizanje gotovine debitnim karticama na bankomatima drugih banaka, no kune i dalje možete zamijeniti za eure.
Prema ranije objavljenom priopćenju Hrvatske narodne banke, poslovne banke pri zamjeni kunske gotovine u eursku gotovinu ne naplaćuju naknadu ako se mijenja više od 100 novčanica i 100 kovanica kune u jednoj transakciji, odnosno zamjena će se moći izvršiti bez naknade za neograničen broj komada. Građani kunsku gotovinu mogu bez ikakvih ograničenja i naknada konvertirati u eure polaganjem novca na bankovne račune u svojoj poslovnoj banci pri čemu će se primjenjivati propisi kojima se i inače uređuje sprječavanje pranja novca i financiranja terorizma.
U poslovnicama Fine i Hrvatske pošte d.d. se tijekom prvih dvanaest mjeseci od dana uvođenja eura može također bez naknade uz primjenu fiksnog tečaja konverzije provesti gotovinska zamjena valute, ali se plaća naknada ako se u jednoj transakciji mijenja više od 100 novčanica i 100 kovanica.
Do kraja ove godine imat ćemo i dvojno iskazivanje cijena.

Pročitajte još

Ministar Marko Primorac najavio ‘pravedniju raspodjelu’ : Dio napojnica bit će oporezivan?

Dulist

Porezna uprava upozorava građane na sve učestalije lažne (phishing) poruke

Dulist

Objavljeno koliko su točno rasle cijene hrane u Hrvatskoj i ostatku EU

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija