Hrvatska

Izašao novi popis najmoćnijih putovnica na svijetu, evo gdje je Hrvatska

Japan ima najmoćniju putovnicu na svijetu – i to već petu godinu zaredom, otkriva Henley Passport Index za 2023. godinu. Vlasnici japanske putovnice mogu posjetiti 193 od 227 odredišta bez vize, što je 85 posto svijeta, prema podacima Međunarodnog udruženja zračnog prometa koje je prikupila tvrtka Henley & Partners, kako prenosi Pun Kufer.

Hrvatska se nalazi na 18. mjestu, zajedno s Bugarskom, Čileom i Monakom. Svako tromjesečje londonska savjetodavna tvrtka za boravak i državljanstvo izdaje izvješće u kojem se putovnice rangiraju prema broju odredišta kojima njihovi nositelji mogu pristupiti bez traženja vize. Ove godine Hrvati mogu posjetiti 174 zemlje bez prethodnog traženja vize.

Južnokorejci i Singapurci imaju pravo posjetiti 192 zemlje bez vize. Njemačka i Španjolska na trećem su mjestu s pristupom 190 odredišta, dok Finska, Italija i Luksemburg slijede s nešto manje od 189 zemalja. Austrija, Danska, Švedska i Nizozemska zauzele su peto mjesto s rezultatom 188.

Američka putovnica našla se na sedmom mjestu – zajedno s Belgijom, Češkom, Novim Zelandom, Norveškom i Švicarskom – nudeći građanima bezbrižno putovanje u 186 zemalja.

Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD ostaju na 6. i 7. mjestu, s rezultatima od 187, odnosno 186. Nekoliko zemalja ima bezvizni pristup ili pristup vizama po dolasku u 40 ili manje zemalja, a one se nalaze na samom dnu liste.

Najmoćnije putovnice u 2023.
1. Japan (193 odredišta)
2. Singapur, Južna Koreja (192 odredišta)
3. Njemačka, Španjolska (190 odredišta)
4. Finska, Italija, Luksemburg (189 odredišta)
5. Austrija, Danska, Nizozemska, Švedska (188 odredišta)
6. Francuska, Irska, Portugal, Ujedinjeno Kraljevstvo (187 odredišta)
7. Belgija, Novi Zeland, Norveška, Švicarska, Sjedinjene Države, Češka (186 odredišta)
8. Australija, Kanada, Grčka, Malta (185 odredišta)
9. Mađarska, Poljska (184 odredišta)
10. Litva, Slovačka (183 odredišta)

Pročitajte još

Marija Vučković: Nisam tražila usluge protivne zakonu od bivšeg predsjednika Hrvatskih šuma

Dulist

Teško bolestan Andrija treba našu pomoć, lijek je enormno skup

Dulist

POVEĆANJE Koliko će od utorka koštati benzin, dizel, a koliko pak plin?

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija