Zanimljivosti

ERASMUS+ Učenici Pomorsko-tehničke škole u Sloveniji izrađivali robota

ERASMUS+ Učenici Pomorsko-tehničke škole u Sloveniji izrađivali robota

Učenici Pomorsko-tehničke škole Dubrovnik vratili su se s dvotjedne mobilnosti u slovenskom Školskom centru Ptuj prepuni dojmova.

Mobilnost se odvijala u sklopu Erasmus+ projekta koji se u školi provodi od rujna 2018., a sudjelovalo je osam učenika u zanimanjima elektrotehničar i računalni tehničar za strojarstvo. Tema mobilnosti bila je sastavljanje robota: od crtanja i 3D printanja dijelova robota do sastavljanja i programiranja. Pod budnim okom mentora učenici su izrađivali kostur robota, osovine i druge dijelove, sastavljali su komponente poput senzora, tiskanih pločica za očitavanje senzora i za napajanje na glavnu ploču robota, spajali su žice i programirali.

U sklopu bogatog programa koji su dubrovačkim učenicima pripremili slovenski domaćini, učenici su imali priliku upravljati robotskom rukom, vidjeti različite radove učenika i nastavnika Škole za elektrotehniku i računalstvo u području obnovljivih izvora energije. Posjetili su tvornicu aluminija Talum u Kidričevu, nedaleko od Ptuja, Fakultet za elektrotehniku, računalstvo i informatiku u Mariboru i Školu za oblikovanje u Mariboru. U slobodno vrijeme učenici su upoznali kulturne i povijesne znamenitosti Ptuja i Ljubljane, a sudjelovali su i na međunarodnom ptujskom karnevalu.
Osim učenika u sklopu projekta u mobilnosti je sudjelovala i profesorica strojarske grupe predmeta, Dalija Milić Kralj.

Tijekom petodnevnog stručnog usavršavanja radila je na upravljanju robotskom rukom i na sustavima solarnih ćelija. Na poticaj slovenskih kolega izradila je i mini Savonius vjetroturbinu koju će koristiti u nastavi. Osim stečenih znanja i novog profesionalnog iskustva, profesorica Milić Kralj posebno vrijednim smatra razmjenu dobre prakse sa slovenskim kolegama, kao i inspiraciju i motivaciju koju joj je donijelo prvo Erasmus+ iskustvo.
Škola je izrazito zadovoljna svim realiziranim projektnim aktivnostima iz kojih su se izrodile i nove ideje za daljnji rad.

U sklopu priprema učenika za mobilnost škola je ostvarila suradnju s Hrvatskim robotičkim savezom, a treba napomenuti i da je dio materijala potrebnih za izradu robota sufinancirao Grad Dubrovnik u sklopu natječaja za predlaganje programa javnih potreba u predškolskom odgoju, osnovnom, srednjem i visokom školstvu za 2019. godinu.

Pročitajte još

POSJET DEŠI Učenicima predstavljena bogata tradicionalna kulinarska baština

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1817. Rođen preporoditelj, liječnik Ivan August Kaznačić

Dulist

OŠ LAPAD TREBA VAŠU POMOĆ Obogatimo boravak učenika u knjižnici

Dulist