DuList PROMO

EKSKLUZIVNOST I IZOLIRANOST Kako je nautika spasila turizam

EKSKLUZIVNOST I IZOLIRANOST Kako je nautika spasila turizam

Milijardu i pol eura prihoda u sezoni – toliko nautika uprihoduje hrvatskom turističkom sektoru. Rast nautičkog turizma ne čudi, ako pogle­damo kvalitetu ponude i usluge, ali i činjenicu da se na našoj obali nalazi 40 posto svjetske charter flote. Što se tiče prihoda, ove godine situacija je drukčija. Usprkos tome nautički sektor ostvario je jako dobre rezultate. Pred­vodnik u tom smislu je tvrtka ACI, koja bilježi uzlaznu putanju kada govorimo o kvaliteti, usluzi, ali i prihodima.

– Zadovoljni smo financijskim rezul­tatima ove sezone, posebice kada se sjetimo kakve su bile prvotne prognoze. Malo je djelatnosti koje nisu pogođene pandemijom, a ni nautički sektor nije iznimka. Iako treba biti iskren i reći da je nautika, za razliku od drugih segmenta, dobro prošla – govori pred­sjednik Uprave najveće hrvatske nau­tičke tvrtke ACI, Kristijan Pavić.

Jedrenje kao poželjni oblik odmora

Jedan od razloga zašto je nautika dobro prošla je i taj što nije okrenuta masov­nom turizmu. Nautičari cijene eksklu­zivnost, mir i izoliranost, a to je sve ono što je u 2020. bilo itekako traženo.

– Ove godine se pokazalo da gosti iznimno cijene privatnost koju im pruža boravak na brodu. Plovilo im omogućuje svojevrsnu izolaciju od uobičajene turističke gužve i vreve, koja se u ovim novim normalnim okol­nostima i preporučuje – kaže Pavić.

Očekivano, najbolje su prošle marine sjevernog i srednjeg Jadrana koje su cestovno najbliže emitivnim trži­štima. Kako je sezona odmicala, tako se intenzivirao i promet u marinama na krajnjem jugu zemlje. U ACI marini Dubrovnik su više nego zadovoljni jer su uspjeli ostvariti 75 posto prošlogo­dišnjeg rezultata, koji je bio rekordan.

– U dubrovačku marinu su prvi gosti došli već u travnju. S gostima smo od samog početka komunicirali vrlo otvoreno, zadovoljili smo sve potrebne mjere koje su propisali epidemiološki stručnjaci na lokalnoj i nacionalnoj razini, i to je u konačnici urodilo plo­dom. Gosti su znali da su u ACI mari­nama sigurni, nikoga nije bilo strah. U srpnju i kolovozu smo radili gotovo kao i lanjske godine – kaže direktor te marine Leo Ajduković. ­
ACI marini Dubrovnik priznanje za razvoj elitnog nautičkog turizma.

Kao šećer za kraj nautičke sezone, ACI marini Dubrovnik došlo je vrijedno priznanje na dodjeli nagrada Nautičke patrole Jutarnjeg lista. Naime, ACI marini Dubrovnik uručeno je eksklu­zivno priznanje za razvoj elitnog nau­tičkog turizma u Hrvatskoj, nakon što je novinarska ekipa Nautičke patrole prošla 32 marine te 22 sidrišta i male uvale od sjevera do krajnjeg juga Jadrana.

ACI marina Dubrovnik ima sve pre­dispozicije da postane nova zvijezda nautičkog turizma na Mediteranu. Ovoga ljeta je dobila građevinsku dozvolu za projekt obnove dvorca Sor­kočević, a u planu su i proširenje same marine te gata za prihvat većih jahti. Jednom kada se realiziraju planirane investicije, ACI marina Dubrovnik doi­sta će biti u vrhu svjetske nautike, što svim zaposlenicima, na čelu s direkto­rom Ajdukovićem, daje svojevrsni vje­tar u jedra.

Straha za budućnost nema

Uz ACI marinu Dubrovnik, još su četiri ACI marine ponijele vrijedna prizna­nja. ACI marina Cres dobitnica je pri­znanja ‘Zlatno sidro 2020’ zbog visoke razine usluge, stručnosti, gostoljubivo­sti i kompetentnosti. ACI marina Žut osvojila je posebno priznanje ‘Moja najdraža marina’. Nadalje, ACI marina Opatija dobila je priznanje ‘Zlatni osmijeh Jadrana’, dok je ACI marini Šimuni pripalo priznanje za najsigur­niju korona-free marinu.

Uzimajući u obzir koliko se ove godine nautika pokazala važnom za hrvatski turizam te činjenicu da ACI s partnerima kontinuirano unaprje­đuje kvalitetu i sadržaj svoje ponude, možemo reći da straha za buduć­nost nema. Unatoč teškoj godini koja polako ide svome kraju, u ACI-ju s dozom optimizma gledaju na 2021.
– Godina u kojoj se nalazimo stavila je na test naše zdravlje, motivaciju te mogućnost za radom i razvitkom. Glavni ciljevi ACI-ja za 2021. bit će očuvanje radnih mjesta i zdravlja zapo­slenika, održavanje stabilne financij­ske pozicije Društva, daljnji razvoj i prilagodba usluga za sve nautičare koji odabiru hrvatsku obalu te nasta­vak tekućih investicija. Vjerujemo da nas u 2021. očekuju početak turističkog i gospodarskog oporavka te nastavak uzlazne putanje na kojoj smo svi skupa bili do ove godine – zaključuje Pavić.

ACI MARINA DUBROVNIK

Projekti obnove i proširenja

ACI marina Dubrovnik 2019. ostvarila je rekordne pri­hode, što joj ostavlja prostora za buduća ulaganja. Projekt obnove dvorca Sorkočević, vrijedan preko 60 milijuna kuna, financiran je sredstvima EU. ACI marina Dubrov­nik je u završnoj fazi projektiranja i ishođenja dozvola za rekonstrukciju gata, kao i elektroenergetske, vodo­vodne i hidrantske mreže, kako bi uskoro mogla ispu­niti sve zahtjeve nautičara i charter kompanija. Najveći projekt koji očekuje ovu marinu je proširenje sukladno prostorno-planskoj dokumentaciji, čime će se najjužnija ACI marina svrstati uz bok najboljima. Veliku podršku razvoju ACI marini Dubrovnik pružaju gradske i župa­nijske institucije.

Iz tiskanog izdanja DuLista od 28. listopada 2020.

Pročitajte još

Otkrijte najbolje slot igre u hrvatskim online kasinima

Dulist

Zanimljive činjenice o automatima za igre

Dulist

Nije šala! Od danas u TuttoBene popust 40 posto na sve!

Dulist