Peškafondo

Eksklava

Eksklava

Jesmo li mi u gradu i županiji toliko zadrti i neobrazovani primitivci…

Sve sami pučkoškolci, kućanice i bauštelci. Eto izgleda da jesmo, barem po onome što je pokazala provedena anketa među našim narodom o ulasku Hrvatske u Europsku uniju. Na referendum mislim. Ispali smo pravi euroskeptici, za razliku od visokoobrazovanih i uspješnih menadžera i ostale svite koja je u predreferendumskim istraživačkim analizama procijenjena kao skupina koja misli svojom glavom i koja će razumjeti zašto je važno zaokružiti ZA.

Bilo bi dobro da se netko u Vladi zapita zbog čega je jug Hrvatske bio toliko pesimističan na referendumskom izjašnjavanja, sjedne u automobil i provjeri situaciju na 'terenu'. Možda bi uspio prenijeti dojmove nekim nadobudnim likovima, koji u Dubrovnik slete za 45 minuta. A dojmovi su za stat' i zaplakat'. K'o da smo Kalinjingrad

A što to mi nismo razumjeli kad smo tako 'podbacili', jer je čak 42,22 posto izašlih birača iz naše županije glasovalo protiv članstva u EU!?

Ili naprotiv, baš sve smo razumjeli, pa je to upravo rezultat sveopćeg nezadovoljstva. Svjesni smo jako dobro one izreke 'što južnije, to tužnije'. Svjesni smo teritorijalne razdvojenosti, odnosno prometne nepovezanosti ili bolje rečeno izoliranosti u kojoj nas, sad bi već sa sigurnošću mogli utvrditi, desetljećima zlonamjerno drže. Svjesni smo činjenice da smo im svima na repu, osim kad im treba dobar 'konj' za pohvalit' se njime.

Kad bi se barem sada netko u Vladi potrudio analizirati ostvarene rezultate i zapitati se zbog čega je jug Hrvatske toliko pesimističan na referendumskom izjašnjavanju, bio bi to za nas povijesni dan. Mogli bismo se barem utješiti da nas netko shvaća. Još bi bolje bilo da taj netko sjedne u automobil i provjeri situaciju na 'terenu', jer bi možda uspio prenijeti dojmove nekim nadobudnim likovima, koji u Dubrovnik slete za 45 minuta. A dojmovi su za stat' i zaplakat'. Totalno oprečni. K'o da smo Kalinjingrad. Samo umjesto ruskog europski. Živimo u Europi, ali ne i u Hrvatskoj, prvenstveno jer Hrvatska ne brine o nama. Njima na vlasti, i 'ovima' sadašnjima i 'onima' bivšima, jedino je važno da im je ta 'eksklava' puna turista, i naravno pomoraca, koji im pune državni proračun.

A sad 'back to reality'. Od utorka u ponoć cijena svih benzina prešla je začaranu granicu od 10 kuna. PDV nam skače na 25 posto, i samo da ga Linić ne odluči uvest retrogradno, recimo od 4. prosinca od kad je došao na vlast. Ne bi me začudilo. Naravno, sve će lančano poskupit, ako ne zbog PDV-a, onda zato što će nas početi privikavat na Europu i euro, pa se treba što prije uskladiti. Sve će krešit' dakle, osim plaća. One će se zamrznuti.

Za kraj, čini se kako se Grad na veliko priprema za zatvaranje garaže, jer vrlo bi nam se lako, s obzirom na najave iz Midia grupe, moglo dogoditi da na Kandeloru javna garaža, ona jedina u Gradu, na Ilijinoj glavici bude chiuso. Zato su se u gradu brže bolje uhvatili asfalta. Posipaju svuda. Bit će parkinga, i njega ćemo plaćati dabome. Ništa nije đabe… Kao ni ulazak u EU, uostalom… Priprema se, naveliko.

Adio Vam

Pročitajte još

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Otvoreno o životu prije i nakon kobnog 21. listopada 2001. Tko je Zlatko Milić danas?

Barbara Đurasović

OKRUGLI 600. BROJ! Podižemo cijenu novine za 7 centi, a plaću novinara na 1050 eura!

Barbara Đurasović

‘MIRNE DUŠE’ U POLITIKU Pravi, pošteni i rehabilitirani

Barbara Đurasović