Hrvatska

EK poručila: Više pozornosti posvetite prevenciji korupcije

Europska unija

Hrvatska je posljednjih godina poduzela znatne napore kako bi poboljšala protukorupcijski okvir, ali pritom više pozornosti stavlja na kažnjavanje nego na prevenciju.

Ocjena je to Europske komisije koju je iznijela u svom izvješću o borbi protiv korupcije u svim zemljama članicama Unije.

Komisija sugerira Hrvatskoj da uspostavi kodeks ponašanja za izabrane dužnosnike na središnjoj i lokalnoj razini s odgovarajućim instrumentima odgovornosti, da temeljito kontrolira izjave o imovinskom stanju i sukob interesa javnih dužnosnika te da uspostavi efikasan mehanizam za prevenciju korupcije u poduzećima kojima je država vlasnik ili koje države kontrolira, piše hrt.hr.

Komisija također predlaže Hrvatskoj da provede strategiju za prevenciju korupcije u javnoj nabavi, uključujući i zdravstveni sektor, te da osigura zaštitne mehanizme za zviždače koji prijavljuju korupciju.

Ovo je prvi put da Komisija daje pregled stanja u vezi s korupcijom i borbom protiv nje u svim zemljama članicama, ali tu nema nikakvih usporedbi među članicama.

Komisija navodi da europskog gospodarstvo zbog korupcije godišnje gubi oko 120 milijardi, što je godišnji proračun EU-a te da nijedna zemlja nije pošteđena korupcije, iako stupanja korumpiranosti znatno varira od zemlje do zemlje.

U izvješću se kao pozitivni primjeri iz Hrvatske navodi USKOK i elektronska baza podataka o javnim ugovorima. Na web portalu koji je pokrenula nevladiina organizacija u ožujku 2013., a koji je financiran iz europskih sredstava mogu se naći informacije o provedbi postupaka javne nabave te podaci o imovini dužnosnika, navodi Komisija.
Komisija ističe da je USKOK postigao rezultate u proaktivnim istragama i progonima u slučajevima visokopozicioniranih izabranih dužnosnika.

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist