Aktualno

HOĆE LI POPUNJENOST BITI BOLJA NEGO LANI? Ovi dubrovački hoteli ostaju otvoreni tijekom zimskih mjeseci

HOĆE LI POPUNJENOST BITI BOLJA NEGO LANI? Ovi dubrovački hoteli ostaju otvoreni tijekom zimskih mjeseci

Unatoč činjenici kako je prema koronakarti Europskog centra za pre­venciju i kontrolu bolesti Hrvatska i dalje u crvenom, pojedini dubrovački hotelijeri nadaju se kako će ovu zimu ipak zabilježiti svojevrsni pomak u odnosu na isto razdoblje lani. Provje­rili smo stoga koji kapaciteti namjera­vaju ostaviti svoja vrata otvorenima. Kako nam poručuje glasnogovornica Jadranskih luksuznih hotela Zrinka Marinović, JLH će i ovu zimu jedan hotel ostaviti otvorenim tijekom cije­log razdoblja, a drugi će se otvarati prema potrebi. O kojem je riječ, nije željela precizirati, kao ni bilježe li booking.
Nijemci, Francuzi, domaći…
— Prema trenutnom stanju booking-a očekujemo ostati otvoreni ovu zimu, svi daljnji planovi prilagođavat će se aktualnim situacijama – kazala nam je voditeljica marketinga hotela Hil­ton Imperial Mia Miloslavić. Jednako su najavama i bookingom za zimske mjesece zadovoljni i u Valamaru pa će tijekom nadolazećeg razdoblja od nji­hovih objekata u Dubrovniku biti otvo­ren hotel Valamar Lacroma Dubrovnik, dok se ponovno otvaranje ostalih obje­kata očekuje pred uskrsne blagdane 2022., rekla nam je glasnogovornica kuće Nike Labaš.
— Rixos Premium Dubrovnik hotel je za sva godišnja doba i ostaje otvoren zimi. Već imamo neke zahtjeve za zim­ske mjesece i trenutno radimo na pred­stavljanju Dubrovnika kao destinacije za sva godišnja doba, što doista vjeru­jemo da on jest. Naša gastronomska ponuda, sadržaji i programi za naše goste čine Rixos Premium Dubrov­nik jednim od najpoželjnijih zimskih odmora u Hrvatskoj – potvrdio je za DuList, generalni direktor Ayhan Basci. Otvorenim kao i dosadašnjih godina namjerava ostati i hotel Lero, komen­tirao je Ivan Galov, voditelj marketinga i prodaje.
— Imamo za sad akcije za francusko i njemačko tržište. U najavi je i grupni segment iz nekoliko zemalja. To će biti kratki boravci. Popunjenost će biti bolja nego na zimu 2020. Nezahvalno je govoriti o brojkama jer je sve nepred­vidljivo. Uvjeti su fleksibilni i ovise o epidemiološkim mjerama. Svakako će biti 30 posto bolje nego lani. Osim Njemačke i Francuske, bit će gostiju iz Bugarske, Slovenije i Albanije te, naravno, domaći posjetitelji koji su ‘broj 1’ – objasnio je i rastumačio kako je prethodnih godina postotak popu­njenosti bio na 40 posto pa u 2021. neće biti u velikom zaostatku.

Mada će se složiti kako naš Grad uistinu jest turističko odredište za čitavu godinu, zbog nedovoljne pro­fitabilnosti, a sukladno dosadašnjoj praksi, većina hotelskih kapaciteta ipak ostaje zatvorena. Među njima je tradicionalno, ističe direktor Hrvoje Brbora, i hotel Lapad. Plan je zatvo­riti vrata 1. studenog, kaže. Odradit će još jednu grupu hodočasnika 8. stude­nog te će nakon toga otvoriti počet­kom proljeća. Inače, brojke turista su malene tijekom zimskog razdoblja pa držati objekt otvorenim nije rentabilno, tumači. Kad bi se sezona produžila, apsolutno bi preispitali svoju odluku, govori Brbora.
— Turistička sezona je djelomično već iza nas, trenutačno se analizi­raju rezultati i prave planovi za slije­deću godinu. Hoteli Komodor i Vis su zatvoreni sredinom listopada, a hoteli Splendid i Uvala bilježe dobru popu­njenost do kraja mjeseca kada ćemo i njih zatvoriti. Ipak, primjećuje se nedostatak grupnih aranžmana koji su u sezonama prije pandemije bili naj­jači tržišni segment. Najzastupljeniji gosti u posezoni su Nijemci, Englezi, Francuzi i Hrvati – iznijela je na naš upit Marijana Zuanić, članica Uprave Hotela Maestral i dodala:
— Ukoliko rezultate ove turističke posezone usporedimo s rezultatima prošlogodišnje možemo reći da smo u potpunosti zadovoljni jer su brojevi neusporedivo veće. Međutim, ako je usporedimo s rekordnom 2019. godi­nom ne možemo biti zadovoljni jer je ista trajala znatno duže, svi hoteli su bili otvoreni do studenog, a njihova zauzetost je rasla i do 75 posto. Prema sadašnjem stanju rezervacija i procje­nama za 2022. godinu, otvaranje hotela Uvala se planira početkom ožujka, a ostalih hotela kroz travanj 2022. godine – zaključila je Zuanić.

Objavljeno u tiskanom  izdanju DuLista, 20. listopada 2021.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] BAHAT I NEKULTURAN A gdje nego na sred puta?

Dulist

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist