Kultura

‘Dubrovnik u pozno ljeto’: Raznovrsni tjedan zaključuje večer posvećena skladatelju Rogowskom

Nakon bogatog prošlotjednog programa uz komorne sastave i simfonijski koncert, Dubrovački simfonijski orkestar najavljuje bogat program u ovom tjednu.

Sutra, 6. rujna u 21 sat u Kneževom dvoru održat će se koncert u suradnji s Laus Akademijom Dubrovnik. Radi se o oproštajnom koncertu slavnog cellista Davida Grigorijana, uz kojeg će se nastupiti violinist Goran Končar i pijanist Bruno Vlahek. David Grigorian ostvario je iznimnu glazbenu karijeru, a prepoznat je i kao veliki prijatelj Dubrovnika, čak i u onim najgorim, ratnim vremenima.

U srijedu, 7. rujna u 21 sat u Kneževom dvoru nastupit će pijanist Aljoša Jurinić. Ovaj dugoočekivani recital mladog pijanista donosi zanimljiv program na kojem će se naći djela Dore Pejačević i Frédérica Chopina. Dovoljno je reći da brojni inozemni mediji i glazbena kritika izuzetno hvale talent i umijeće našeg solista, a tome svjedoče i brojne renomirane nagrade koje je ostvario u svojoj karijeri.

Četvrtak, 8. rujna u 21 sat u Dvoru donosi još jedan klavirski koncert pod nazivom Piano masters, u suradnji s Laus Akademijom Dubrovnik. Za našu će publiku nastupiti pijanisti Bruno Vlahek, Dubravka Vukalović i Roberto Giordano.

Za kraj tjedna nas, već uobičajeno, očekuje simfonijski koncert, a s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom nastupaju dirigent Valentin Egel, pobjednik natjecanja Lovro pl. Matačić i Amia Janicki, violina, dobitnica Prve nagrade Zlatko Baloković 12. Međunarodno violinističko natjecanje Vaclav Huml, Zagreb, od 4. do 7. listopada 2021. Njihovo umijeće sigurno će oduševiti publiku, a svakako treba istaknuti da će se na ovom koncertu izvesti praizvedba djela Dubrovačka uvertira rezidencijalnog skladatelja DSO-a, Davora Bobića.

Ovaj raznovrsni tjedan završava u subotu, 10. rujna kada će se održati Večer L. M. Rogowskog. Organizira se u suradnji Dubrovačkog simfonijskog orkestra, Državnog arhiva u Dubrovniku Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, a počinje u 21 sat u Kneževom dvoru. 

Ludomir Michal Rogowski, poljski skladatelj, dirigent i glazbeni pisac je u potrazi za suncem i morskim ljepotama stigao u Dubrovnik 1926. godine i zauvijek ovdje ostao. Školovao se najprije u Varšavi,  potom u Leipzigu, te Münchenu i Rimu, a u Vilniusu je osnovao simfonijski orkestar i bio šef-dirigent nekoliko godina, a zatim odlazi u Pariz. Ubrzo postaje međunarodno priznati skladatelj i njegova se djela izvode i u Parizu, Bruxellesu, ali i New Yorku, te Varšavi i Pragu. Dubrovačkom orkestru posvetio je svoje djelo Dubrovačke impresije napisano 1950., koje donosi pet glazbenih oleografija, nadahnutih prizorima koji su ga oduševljavali. “Tu je toliko ljepote, i sunca i mora da čovjek ne zna od čega početi”, pisao je u svojem dnevniku.

Program večeri upotpunit će govornici koji će, svaki iz svoje perspektive, predstaviti ovog velikog skladatelja i zaljubljenika u Grad, dok će se za glazbeni dio programa pobrinuti Gudački kvartet DSO-a. Sudjeluju: Denis Ajduković, prof. Goran Končar, dr.sc. Vinicije B. Lupis, Nikolina Pozniak i Felix Spiller,

Za ovaj događaj ulaz je besplatan.

Pročitajte još

DESETLJEĆE PUTOVANJA, GUŽVI, ŽIVOTA… ‘Autići’ Josipa Ivanovića predstavljeni mostarskoj publici

Dulist

IZLOŽBA U RUPAMA Do kraja listopada uživajte u arheološkoj baštini Irske

Dulist

PROF. DR. SC. NADA GRUJIĆ ‘Nama nije jasno koliko su dubrovački ljetnikovci vani poznati kao fenomen’

Mia Njavro Banić

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija