Kultura

‘Dubrovnik u pozno ljeto’: Raznovrsni tjedan zaključuje večer posvećena skladatelju Rogowskom

'Dubrovnik u pozno ljeto': Raznovrsni tjedan zaključuje večer posvećena skladatelju Rogowskom

Nakon bogatog prošlotjednog programa uz komorne sastave i simfonijski koncert, Dubrovački simfonijski orkestar najavljuje bogat program u ovom tjednu.

Sutra, 6. rujna u 21 sat u Kneževom dvoru održat će se koncert u suradnji s Laus Akademijom Dubrovnik. Radi se o oproštajnom koncertu slavnog cellista Davida Grigorijana, uz kojeg će se nastupiti violinist Goran Končar i pijanist Bruno Vlahek. David Grigorian ostvario je iznimnu glazbenu karijeru, a prepoznat je i kao veliki prijatelj Dubrovnika, čak i u onim najgorim, ratnim vremenima.

U srijedu, 7. rujna u 21 sat u Kneževom dvoru nastupit će pijanist Aljoša Jurinić. Ovaj dugoočekivani recital mladog pijanista donosi zanimljiv program na kojem će se naći djela Dore Pejačević i Frédérica Chopina. Dovoljno je reći da brojni inozemni mediji i glazbena kritika izuzetno hvale talent i umijeće našeg solista, a tome svjedoče i brojne renomirane nagrade koje je ostvario u svojoj karijeri.

Četvrtak, 8. rujna u 21 sat u Dvoru donosi još jedan klavirski koncert pod nazivom Piano masters, u suradnji s Laus Akademijom Dubrovnik. Za našu će publiku nastupiti pijanisti Bruno Vlahek, Dubravka Vukalović i Roberto Giordano.

Za kraj tjedna nas, već uobičajeno, očekuje simfonijski koncert, a s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom nastupaju dirigent Valentin Egel, pobjednik natjecanja Lovro pl. Matačić i Amia Janicki, violina, dobitnica Prve nagrade Zlatko Baloković 12. Međunarodno violinističko natjecanje Vaclav Huml, Zagreb, od 4. do 7. listopada 2021. Njihovo umijeće sigurno će oduševiti publiku, a svakako treba istaknuti da će se na ovom koncertu izvesti praizvedba djela Dubrovačka uvertira rezidencijalnog skladatelja DSO-a, Davora Bobića.

Ovaj raznovrsni tjedan završava u subotu, 10. rujna kada će se održati Večer L. M. Rogowskog. Organizira se u suradnji Dubrovačkog simfonijskog orkestra, Državnog arhiva u Dubrovniku Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, a počinje u 21 sat u Kneževom dvoru. 

Ludomir Michal Rogowski, poljski skladatelj, dirigent i glazbeni pisac je u potrazi za suncem i morskim ljepotama stigao u Dubrovnik 1926. godine i zauvijek ovdje ostao. Školovao se najprije u Varšavi,  potom u Leipzigu, te Münchenu i Rimu, a u Vilniusu je osnovao simfonijski orkestar i bio šef-dirigent nekoliko godina, a zatim odlazi u Pariz. Ubrzo postaje međunarodno priznati skladatelj i njegova se djela izvode i u Parizu, Bruxellesu, ali i New Yorku, te Varšavi i Pragu. Dubrovačkom orkestru posvetio je svoje djelo Dubrovačke impresije napisano 1950., koje donosi pet glazbenih oleografija, nadahnutih prizorima koji su ga oduševljavali. “Tu je toliko ljepote, i sunca i mora da čovjek ne zna od čega početi”, pisao je u svojem dnevniku.

Program večeri upotpunit će govornici koji će, svaki iz svoje perspektive, predstaviti ovog velikog skladatelja i zaljubljenika u Grad, dok će se za glazbeni dio programa pobrinuti Gudački kvartet DSO-a. Sudjeluju: Denis Ajduković, prof. Goran Končar, dr.sc. Vinicije B. Lupis, Nikolina Pozniak i Felix Spiller,

Za ovaj događaj ulaz je besplatan.

Pročitajte još

GIMNAZIJALCI U POSJETU UMJETNIČKOJ GALERIJI Razgledali izložbu ‘Vidljive’

Ivana Mijić Vulinović

FRANO MAŠKOVIĆ VEČERAS I SUTRA U BURSI U predstavi ‘Na dnu oceana postoje neki svjetovi’

Dulist

[FOTO] Srednjoškolci se na zabavan način upoznavali s baštinom Dubrovnika

Dulist