Aktualno

Dubrovnik u izboru najboljih gradova za život

grad foto grad dubrovnik

U rangiranju gradova za nagradu kvalitete života, analiziraju se gospodarske, demografske, zdravstvene, komunalne, obrazovne, razvojne i druge parametre kako bi se dobila ukupna slika o tome kakav je život građana u njihovoj sredini. Ukupno se razmatra 29 pokazatelja kvalitete života, među inim prosječni dohodak po stanovniku, zaduženost grada i stopa prireza, proračunske udjele subvencija za javni prijevoz i zaštitu okoliša, kao i izdvajanja za sport i kulturu iz proračuna.

Varaždin ide u potvrdu epiteta najboljeg velikog grada za život, među ostalim,  proračunskim udjelom izdvajanja za sport od 13,3 posto, prosjekom isplaćenih stipendija i školarina od 58,3 kuna po stanovniku, dostignutoj efikasnosti gradske uprave iskazanoj kroz prosjek ukupnih prihoda grada po zaposlenome  od 852 tisuće kuna po zaposlenome te pokazateljem zaposlenosti kroz prosječan broj zaposlenih od 670 na svakih tisuću stanovnika. U svim nabrojenim  primjerima, sjedište Varaždinske županije je unutar ‘top 5’ velikih gradova. Uz to, u 2020., primjerice, Varaždin je za sport izdvojio 1028 kuna po stanovniku, što je uz Crikvenicu,  najveće izdvajanje za sport ‘per capita’ među našim gradovima.

U izboru za najbolji veliki grad u kvaliteti života Varaždinu konkuriraju Dubrovnik, Koprivnica, Pazin i Zagreb. Dubrovnik, prvi pobjednik u povijesti ovog dijela izbora najboljih gradova, pokušati će se vratiti ‘na tron’ temeljem pokazatelja kao što su udjel proračunskog izdvajanja za kulturu od 16 posto, razvijenome obrtništvu iskazanome kroz omjer od 39 obrtnika na 1000 stanovnika i udjelu izdvajanja za bruto plaće u ukupnim rashodima i izdacima grada od 25 posto. U navedenim pokazateljima Dubrovnik je unutar ‘top 5’ velikih gradova, dok je po prosječnome isplaćenom iznosu stipendija i školarina od 42 kune po stanovniku unutar ‘top 10’. Izbor najboljih gradova provode portali Jutarnji listi, gradonačelnik.hr i agencije Ipsos, a pobjednici će biti proglašeni 1. prosinca u Opatiji. Više pročitajte ovdje. 

Pročitajte još

POVEĆANA SREDSTVA ZA KULTURU Raspisan poziv za predlaganje kulturnih programa za 2025. godinu

Dulist

VELIKI INTERES GRAĐANA U tjedan dana provjereno preko 120 tisuća računa

Dulist

[FOTO] TKO SE GLISIRA I VOZI BEZ DOZVOLE Evo kako nam je bilo s Lučkom kapetanijom u akciji

Maris Guca