Aktualno

DUBROVNIK ROYAL GOURMET Novi festival u Gradu slavi umjetnost hrane i pića

pexels ivan samkov 8951247

Manifestacija koja slavi umjetnosti hrane i pića, Dubrovnik Royal Gourmet, po prvi put održat će se u Dubrovniku, a time će grad postati epicentar gourmet izvrsnosti, pružajući jedinstvenu priliku za istraživanje, dijeljenje znanja i usavršavanje vještina.

Nakon svečanog otvaranja 7. veljače, u srijedu u 9.30 sati, kreću trodnevna natjecanja u znanjima i vještinama ugostiteljsko-turističkih škola, konobara, kuhara, chef’s table timova škola i restorana, barmena i barista. Osim natjecanja, istovremeno će se održavati festivalska događanja Dubrovnik Royal Gourmeta kao što su radionice, master classovi i degustacije uz predstavljanja HoReCa izlagača.

Festival se održava uz potporu Turističke zajednica Grada Dubrovnika, Turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske županije, Royal Hotels & Resort Dubrovnik i Hrvatske gospodarske komore. Pruža jedinstvenu mogućnost ugostiteljskim objektima da se predstave na natjecanjima svojih djelatnika, a ujedno daje priliku za istraživanje, razmjenjivanje znanja s kolegama te upoznavanje s novitetima.

Individualna natjecanja profesionalaca omogućavaju prezentacije osobnosti, vještina i kvalitete kuhara, konobara, barista i pizzaiola, barmena, a nastupi dvočlanih timova ugostiteljskih objekata u kategoriji Chefs table, gdje kuhari i konobari se natječu u pripremi i posluživanju jela gostima koji su i ocjenjivači, izravna su prezentacija konoba, restorana i hotela u kojima rade. Glavni cilj projekta je promocija, edukacija i usavršavanje ugostiteljskih djelatnika, njihovih znanja i vještina te unaprjeđivanje struke i njezino približavanje budućim naraštajima – kazala je organizatorica Alma Harašić Bremec.

Kuhari se natječu u pet kategorija; pripremi glavnog jela (piletina, riba, vegansko), rižota i deserta, a tu je zasebna kategorija natjecanja za pizzaiole.

Konobari će se okušati u dvjema kategorijama; Priprema i posluživanje tartara uz sljubljivanje i posluživanje vina te Prepoznavanje 10 alkoholnih pića po mirisu i slaganju osam oblika od platnenih ubrusa.

U kategoriji Chefs Table dvočlani timovi  kuhara i konobara međunarodnom ocjenjivačkom sudu će se predstaviti pripremom jela i posluživanjem gostiju, a barmeni u kategoriji priprema long drinka.

Baristi imaju priliku natjecati se u latte artu i pripremi alkoholnih koktela na bazi kave.

Kao posebnost valja izdvojiti master classove na temu u svijetu sve popularnijih bezalkoholnih barskih mješavina  te Vegan & low ABV – nisko alkoholnih koktela. Vodi ih Marijan Maksan, jedan od glavnih pokretača domaće craft barmenske scene.

Iz Austrije s edukacijom o Michelin stars jelima stiže renomirani chef Gottfried Bachler, a iz Albanije kuharski virtuoz Sokol Prenga, jedan od vodećih chefova svoje zemlje, promotor tamošnje nacionalne gastronomije te poznato televizijsko lice. Prenga će pokazati pripremu veganskih jela po uzusima visoke gastronomije.

Prva TV zvijezda ovih prostora, Stevo Karapandža, održat će majstorsku radionicu o rezanju pršuta i prenijeti, između ostalog, svoja iskustva i znanja o posluživanju, karakteristikama i odabiru ove namirnice za hotelske sustave koje je vodio, kao i obiteljske restorane. Neće izostati ni edukacije o sljubljivanju vina koje će voditi Marina Neral. Sommelierka je s 3. razinom The Wine & Spirit Education Trust (WSET), najprestižnije svjetske škole za edukaciju o vinu i žestokim pićima, te jedina žena u Hrvatskoj i Italiji sa međunarodnom ASI zlatnom diplomom. Pobrinut će se i za sparivanje vina i restoranskih slastica, a na festivalu očekuje vas i specijal o craft ginovima koje će voditi u svijetu nagrađivani tim vrgorske Poetice.

Tu je i master class „The perfect cocktail – Stvaranje balansiranog koktela kroz četiri elementa“ Darija Grabarića, jednog od vodećih hrvatskih stručnjaka za destilate s licencom londonskog prestižnog Wine and Spirit Education Trusta.

„Smoothie akademiju“, pak, vodi renomirana Dragana Olujić, specijalistica je za sportsku medicinu i prehranu sportaša, koja je od 2017. godine službena nutricionistica HNK Hajduk Split.

Pored navedenog, održat će se radionice o nizu proizvoda za sezonu; modernim restoranskim desertima, začinskim mješavinama bez štetnih dodataka. kavama, vrhunskim čokoladama, premium vrhnjima za kuhanje, vinima, sirevima te smrznutim slasticama visoke kvalitete za optimiziranje rada u profesionalnim kuhinjama. Sljubljivat će se vina s gourmet sourdough kruhovima i focacciom i štošta drugo, a završnog dana nakon dodjele medalja, manifestaciju zaključit ćemo Poetica Gin partijem.

 

Foto Ilustracija/Pexels

Pročitajte još

[FOTO] Treće izdanje utrke Pelješkim mostom

Dulist

[VIDEO/FOTO] ROCK SPEKTAKL! Slavi se 25. rođendan Udruge mladih Orlando

Dulist

ČIŠĆENJE PODMORJA Think Green za vikend u Moluntu

Dulist