Grad

Dubrovnik predstavljen u Beču

Dubrovnik predstavljen u Beču

U okviru 10. jubilarnog Festivala hrvatske glazbe u Austriji ovog je utorka u Beču upriličen znanstveno-glazbeni skup na temu „Luka Sorkočević – kompozitor – diplomat iz Dubrovnika u jozefinskom Beču“.

Ovogodišnji deseti jubilarni Festival hrvatske glazbe u Austriji posvećen je Sorkočevićima te je u Beču, u organizaciji Veleposlanstva Republike Hrvatske i austrijske Akademije znanosti, održan cjelodnevni znanstveno–glazbeni skup na temu „Luka Sorkočević – kompozitor – diplomat iz Dubrovnika u jozefinskom Beču“. Predavači su bili poznati znanstvenici iz Austrije i Hrvatske, a među njima i Dubrovkinja dr.sc. Slavica Stojan i ministar savjetnik Veleposlanstva RH dr.sc.Zdenka Weber.

Nakon znanstvenog skupa, održan je koncert na kojem su renomirani hrvatski i austrijski glazbeni umjetnici izvodili djela Luke Sorkočevića, Antuna Sorkočevića, Jelene Pucić-Sorkočević, te Josepha Haydna i Wolfganga Amadeusa Mozarta.

Turistička zajednica grada Dubrovnika je u suradnji s Veleposlanstvom RH u Austriji za vrijeme trajanja skupa i koncerta u Austrijskoj Akademiji znanosti prezentirala Dubrovnik, rodni grad Sorkočevića, kao poželjnu turističku destinaciju. Predstavljeni su i promotivni materijali Dubrovačkih muzeja, koji su tiskani povodom izložbe Luka i Antun Sorkočević- diplomati i skladatelji, u povodu 280. obljetnice rođenja prvoga hrvatskog simfoničara Luke Sorkočevića.

– Napomenimo da je tijekom 2014. godine do kraja listopada u Dubrovniku boravilo 12405 austrjskih gostiju , 3 posto više nego kroz deset mjeseci 2013., s ostvarenjem od 47476 noćenja ili sedam posto više. Tijekom razdoblja kad je na snazi ljetni red letenja Dubrovnik je svakodnevno izravno povezan s Bečom, na žalost tijekom zimskog razdoblja za austrijsku metropolu leti se preko Zagreba, što naravno smanjuje mogućnost i interes za dolazak Austrijanaca na jug Hrvatske. Austrijanci su i inače automobilski gosti, za njih je Dubrovnik jako daleko, ali interesi ovih gostiju i visoka razina svijesti o kulturi i povijesti dobri su motivi za promoviranje Grada kao zanimljivog kulturno – turističkog odredišta uz očeivanje da će u budućnosti avio – linija s Bečom biti aktivna tijekom cijele godine – ističe se iz gradskog TZ-a.

Pročitajte još

BALKAN ROADSHOW 2024. Turistička ponuda Dubrovnika predstavljena u Aziji

Dulist

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist