Kultura

Dubrovnik ovog vikenda postaje centar freškog hrvatskog jazza!

Dubrovnik ovog vikenda postaje centar freškog hrvatskog jazza!

Mislim da svaki nastup u Dubrovniku uvijek nosi posebnu težinu i važnost za svakog umjetnika bez obzira je li domaći ili strani umjetnik te je meni intimno usporediv s nastupom na nekim svjetskim jazz scenama ranijh dana. Iako sam već nastupao s drugim ansamblima u Dubrovniku, za mene je ovaj nastup posebno emotivan jer sam zadnji put svirao u malom sastavu s čuvenim Boškom Petrovićem, a sada prvi put nastupam s mojim ansamblom – reći će nam ususret ovogodišnjem Dubrovnik Jazz Outbreaku Miro Kadoić, vrhunski jazz skladatelj, koji će tijekom idućeg vikenda predstaviti svoj najnoviji autorski album ‘Prije dana’, izdan upravo ove godine pod palicom Aquarius Records. To je ujedno i centralni događaj ovogodišnjeg dubrovačkog jazz vikenda, koji se odvija u Lazaretima nakon trogodišnje pauze. Vrhunski hrvatski jazz glazbenici će od 11. do 13. studenog dubrovačkoj publici predstaviti svoje najnovije autorske albume, uz bogati popratni program. Festival organizira Dubrovačka baština uz potporu TZ grada Dubrovnika, a mi smo uz ‘jazz veterana’ Kadoića kratko porazgovarali i s drugim sudionicima ovog zanimljivog događaja.

Dubrovnik ovog vikenda postaje centar freškog hrvatskog jazza!
Petar Ćulibrk

Petar Ćulibrk: ‘Mali iz Grada’ – svome Gradu
— Iznimna mi je čast i zadovoljstvo otvoriti ovogodišnji Dubrovnik Jazz Outbreak i predstaviti svoj solo album prvijenac dubrovačkoj publici. Kao ‘malome iz Grada’ koji već dugo nije mali, a i u Zagrebu je već skoro 18 godina, svaki koncert u rodnom gradu mi puno znači – ovaj posebno jer se radi o mom autorskom radu koji je nastajao i sazrijevao godinama, a velikim dijelom je i produkt svega što sam ponio sa sobom iz Dubrovnika. Iskreno se nadam da će se moja glazba svidjeti slušateljima i da će svatko uspjeti pronaći nešto za sebe na mom albumu – rekao nam je pak dragi gost našeg tjednika, izvrsni mladi glazbenik Petar Ćulibrk, čiji smo spomenuti solo prvijenac već najavili u našem tjedniku. Inače, Dubrovnik Jazz Outbreak 2022 Festival započet će otvorenjem izložbe Davora Hrvoja ‘Portreti jazz glazbenika’. Prvi koncert festivala odsvirat će upravo Petar, a istu večer nastupa i sjajni hrvatski kontrabasist Zvonimir Šestak sa svojim Groove Assembly bendom. Izvest će skladbe s prvog autorskog albuma ‘In The Pocket’, objavljen 2021. godine. Djelo, izdano u Croatia Records, okrunjeno je i Porinom za najbolji album jazz glaze u 2022. godini.

Dubrovnik ovog vikenda postaje centar freškog hrvatskog jazza!

Dobra glazba ‘u džepu’
—S veseljem ćemo nastupiti na festivalu prepunom dobre energije, divnih ljudi i vrhunske organizacije. Predstavljamo album ‘In The Pocket’ – kratko nam je komentirao Šestak, koji stiže u ‘formaciji’ Groove Assembly: Mario Bočić tenor saksofon Mario Bočić, Joe Kaplowitz na klaviru, na bubnjevima Janko Novoselić, za konge i perkusije zadužen je Hrvoje Rupčić, a na kontrabasu je upravo Zvonimir. Dodao je i to kako je ‘višegodišnji kreativni proces započet još za vrijeme studija jazz kontrabasa na glazbenoj akademiji u Grazu kulminirao 2019. godine te je ovjekovječen snimljenim albumom.’
— Kompozicije su spoj ideja većinom baziranih na snažnom meloritmičkom odnosu bas linija i pulsacije bubnjeva na koje se nadovezuju harmonija klavira te melodija saksofona stvarajući vrlo snažan ‘groove’. Veliki utjecaj na kompozicije imaju afrokubanska i brazilska glazba koje izmješane s jazz formom imaju tendenciju potaknuti slušatelje i glazbenike na ples – zapisao nam je Šestak.

Inače, 12. studenog program Dubrovnik Jazz Outbraka počinje u jutarnjim satima, majstorskom radionicom ‘Bas i bubnjevi u jazz i modernoj improviziranoj glazbi’, a vodit će ju Šeestak i Janko Novoselić. Radionica je otvorena za sve posjetitelje. Na početku večernjeg programa Melanija Pović Jagarinec i gosti predstavit će autobiografiju slavnog jazz glazbenika Charlesa Mingusa ‘Gore nego psetu’ koju je objavio Ex libris i to ove godine.

‘Trio, Duo, Solo’ za kraj
Posljednju festivalsku večer, 13. studenog, otvara promocija knjige Davora Hrvoja ‘Zamrznuta glazba’, također u izdanju Ex Libris ove godine. Festival se zatvara koncertnom promocijom posljednjeg autorskog albuma ‘Trio, Duo, Solo’ jednog od najprepoznatljivijih hrvatskih jazz gitarista Darka Jurkovića Charlieja, objavljenog ‘pod palicom’ Sipa Music i Menart 2021. godine.
Darko Jurković Charlie naglasio je za naš tjednik kako je s oduševljenjem primio poziv za nastup na Dubrovnik Jazz Outbreak festivalu.

Dubrovnik ovog vikenda postaje centar freškog hrvatskog jazza!
Darko Jurković

— Razveselila me sama činjenica da ću nastupiti unutar zidina jednog od najljepših gradova na svijetu. U Dubrovniku sam proveo puno vremena svirajući i nadam se da ću sresti i neke drage prijatelje. Mislim da je i sam termin festivala pogođen – budući da dolazim iz Rijeke, smatram da svi naši obalni gradovi imaju tijekom ljetnih mjeseci više kulturnih događaja, a u hladnijem dijelu godine premalo. Sretan sam što ću dubrovačkoj publici predstaviti – vjerojatno prvi put – svoje sviranje na dvije gitare istovremeno i materijal sa zadnjeg albuma ‘Trio, Duo, Solo’. Također me raduje nastup s vrhunskim jazzerima, kao što su Zvonimir Šestak na kontrabasu i Janko Novoselić na bubnjevima – naglasio je Charlie za DuList i za kraj ove glazben najave. Dodajmo za kraj ‘servisnu informaciju’ za publiku željnu dobrog jazza – ulaznice će se moći nabaviti u Lazaretima, od 8. studenog nadalje po cijeni od 50 kuna za dnevne ulaznice, odnosno 120 kuna za trodnevne ulaznice.

PROGRAM
Dobar ritam vikenda

Dubrovnik ovog vikenda postaje centar freškog hrvatskog jazza!
Dubrovnik Jazz Outbreak 2022 počinje idući petak, 11. studenog, svečanim otvaranjem i izložbom Davora Hrvoja ‘Portreti jazz glazbenika’ u 19 sati u Lazaretima. Uslijedit će, s početkom u 19.30 sati, koncertna promocija albuma ‘Old School’ Petra Ćulibrka te u 21 sat koncertna promocija albuma ‘In the Pocket’ Zvonimira Šestaka i Groove Assembly. Bogat program Jazz Outbreaka nastavlja se u subotu, 12. studenog i to masterclassom Zvonimira Šestaka i Janka Novoselića ‘Bas i bubnjevi u jazz i modernoj improviziranoj glazbi’ koji će trajati od 11 do 13 sati. Istu večer, u 19.30 sati, predstavlja se autobiografija Charlesa Mingusa ‘Gore nego psetu’, dok će u 21 sat započeti koncertna promocija albuma ‘Prije dana’ kvarteta Mira Kadoića, uz jam session. Promocija knjige ‘Zamrznuta glazba’ Davora Hrvoja održat će se 13. studenog u 19.30 sati, a u 21 sat održat će se koncertna promocija albuma ‘Trio, Duo, Solo’ tria Darka Jurkovića Charlieja.

Pročitajte još

[FOTO] UNIŠTENJE U FLORI Prva izložba Josipe Vlašić

Dulist

KONCERTI U TAJNIM VRTOVIMA Kvartet Sorkočević ispred Kuće Bukovac

Dulist

ZAPOČELO DUBROVAČKO GLAZBENO PROLJEĆE Puna crkva Male Braće na prvom koncertu

Dulist