Sport

Dubrovnik je i grad košarke

Dubrovnik je i grad košarke

Monografija o Košarkaškom klubu Dubrovnik autora Perice Pušića predstavljena je dubrovačkoj publici, zaljubljenicima u košarku i povijest dubrovačkog sporta.

Nakon uvodnih riječi pozdrava i čestitki predstavnika Grada i Županije, Olge Muratti i Frana Skokandića, nazočnima se obratio predsjednik KK Dubrovnik Ivan Prce te podsjetio ukratko na povijest kluba, od početaka 1946. i prve utakmice na poljani Ruđera Boškovića do današnjih dana u dvorani Gospino polje i nastupa u 1-A ligi i nastupa u europskim natjecanjima.

– Bilo je puno uspjeha i sportskih dostignuća, poneki lošiji rezultat, ali klub je uspio preživjeti sve nedaće i nikad nije prestao djelovati – kazao je Prce te zahvalio svim entuzijastima koji su pomogli klubu, ali i autoru monografije Perici Pušiću.

Član uprave kluba Pavo Miloglav istaknuo je značaj i doprinos KK Dubrovnik za dubrovački sport.

– Ovo je monografija emocija, radosti i tuge, nadanja. Znamo u kakvim uvjetima radimo i što znači voditi jedan klub. Presretan sam što sam toliko godina u klubu koji na najbolji način predstavlja Grad – kazao je Miloglav te dodao kako se isplati žrtvovati kroz rad u klubu.

Legenda i enciklopedija kluba Joško Herceg podsjetio je kako je monografija treća po redu, nakon prve iz 1957. i druge iz 1976. godine, te je nazvao istinskim postignućem. Pozdravio je nazočne igrače prvih generacija, prije svega igrača i prvog kapetana momčadi Boža Grčića, profesora Marinka Juricu i Stijepa Gverovića.

– Klub nije dugo mogao stati na noge. Od 1946. do 1972. nijedno natjecanje nismo mogli završiti i uvijek bi zavladao defetizam u upravi i među igračima. Nitko od nas nije bio u Partiji pa nismo imali sredstava, bili smo neželjeno dijete, ali smo uspjeli to promijeniti. A prijelomnu ulogu imao je tadašnji član uprave Ivo Radica. Od tada traje kontinuitet nastupa – kazao je Herceg, prisjetivši se i košarkaških zbivanja u Konavlima.

Autor monografije Perica Pušić ispričao se svima onima čije ime „nije pronašlo put do redaka u monografiji“.

– Arhiva je manjkava, prije svega zbog ratnih okolnosti. Nadam se da nećemo čekati toliko godina za sljedeću monografiju – istaknuo je Pušić.

– Ovih 170 stranica dokaz su da košarka u Gradu ima svoju povijest, reputaciju, i da je KK Dubrovnik zaista pravi sportski klub – kazao je Pušić, dodavši kako je ideja za nastanak monografije nastala tijekom studija na Sveučilištu u Dubrovniku.

– Upravo na temelju ovih podataka može se reći kako grad Dubrovnik nije samo grad vaterpola i nogometa, nego očito i grad košarke – zaključio je Pušić.

U drugom dijelu promocije dodijeljene su zahvalnice i monografija svim zaslužnim pojedincima, institucijama i tvrtkama, a nastupila je i klapa Ragusa s himnom KK Dubrovnik.

Pročitajte još

SVI U GRUŽ! Jugaši dočekuju Primorje u prvoj polufinalnoj utakmici Prvenstva Hrvatske

Dulist

DAN SPORTA U OŠ MOKOŠICA Održana natjecanja u graničaru i atletici

Dulist

[FOTO] MEĐUŠKOLSKA RAGBI LIGA Najuspješniji učenici Mokošice i Župe dubrovačke

Dulist