Aktualno

Dubrovnik je domaćin 150 američkih savjetnika za putovanja, Kerby: Već je prodan smještaj za jedan hotel

Ovo je veliki dan za Dubrovnik. Prvi cruiser je uplovio u grušku luku, a istovremeno prvi put u Hrvatskoj se održava ASTA-ina konferencija, dakle konferencija turističkih stručnjaka iz SAD-a. Također, za par tjedana započinju od tamo direktni letovi za Dubrovnik – poručio je medijima gradonačelnik Mato Franković povodom ugošćavanja godišnje konferencije Američkog udruženja savjetnika za putovanja ‘ASTA Destination Expo 2021.’ koja se u našem gradu odvija od 10. do 13. lipnja.

– Prema informacijama s kojima raspolažem prvih nekoliko letova koji kreću iz SAD-a su rasporedani. Međutim, važno je spomenuti da se mi ne koncentriramo samo na to tržište. Krećemo i s velikom marketinškom kampanjom prema Njemačkoj. Naravno, iščekujemo konačnu odluku britanske vlade o dolasku njihovih sugrađana. Hrvatska je ušla u zelenu zonu EU pa vjerujemo da će nas VB maknuti iz narančaste u zelenu. Još jednom bi želio pozvati sve naše sugrađane na cijepljenje. Turistička sezona nam o tome ovisi. Dosegnuli smo već 50 posto procijepljenosti među odraslima. Njega moramo nastaviti dalje. Cijepeći se štitimo sebe i druge, ali omogućavamo normalno funkcioniranje dubrovačkog gospodarstva – rekao je.

Prema dostupnim podatcima, u Dubrovniku su Amerikanci već sada vodeći među inozemnim posjetiteljima u Gradu.

– Velika promocija je bila usmjerena prema američkom tržištu. Napadali su nas kako oni nemaju kako ovdje doći što nije istina. Postoje brojne kombinacije. Najviše putem poljskog LOT-a, ali i preko Madrida – iznio je te dodao kako i ove sezone raspolažemo objektim gdje će biti smješteni putnici koji obole od COVID-19.

blank

– Hrvatska se ove godine izuzetno dobro pripremila i uložila je mnoge napore u kojima su sudjelovala brojna ministarstva u svezi tema počevši od problematike prelaska državne granice, preko bilateralnih razgovora s našim partnerima u drugim europskim državama do suradnje s zavodima za zaštitu i zdravstvo u svezi organizacije cijepljenja te punktova za testiranje. Iznimni napori uloženi ne samo da zadržimo prošlogodišnju titulu najuspješnije destinacije na Mediteranu, nego da ove rezultate još poboljšamo – nadovezala se na gradonačelnika Sandra Herman, državna tajnica u Ministarstvu turizma i sporta RH.

blank

Kako je ovo događaj koji potvrđuje spomenuti status, složio se direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić.

– To potvrđuju i dosadašnje brojke koje su u trendu rasta kao što smo i najavljivali. Očekujemo u budućim tjednima i mjesecima intezivniji turistički promet s europskih emitivnih tržišta, ali i američkog koje je naše najvažnije daleko tržište. HTZ je pojačala promotivne aktivnosti prema njemu, ali i na 12 ostalih. Ono što treba apostrofirati je, da bi Hrvatska bila prepoznata kao sigurna destinacija to ponajprije ovisi o nama samima, odnosno cijepljenju u što većem broju. Vjerujemo da će ova sezona po brojkama biti bolja od lanjske – komentirao je Staničić.

Naime, Hrvatska već sad bilježi pet i pol milijuna noćenja što je gotovo 60 posto lanjskog prometa.

– Imamo bolju poziciju i dosadašnje rezultate, a tek ulazimo u špicu – ustvrdio je.

– Na razini godine u Dubrovniku su na prvom mjestu domaći gosti. Na drugom su Amerikanci koji su već danas stigli na prvo. Dakle, interes je i bez direktnih letova izniman. Koncetrirali smo se i na tržište Ukrajine. Prije koji tjedan sudjelovali smo na jednom događanju koji je za njih bio organiziran. U ovom trenutku oni su naši treći najbrojniji posjetitelji pa možemo reći da su reakcije izvrsne. Taođer, nedavno je ruska ekipa snimala u Dubrovniku popularnu emisiju koja je dogovorena posredstvom predstavništva u Moskvi. I tamo se provodi čitav niz aktivnosti. Njihov avioprijevoznik je počeo s letovima i oni su dobro popunjeni. Fokusirani smo na tržište regije, potom Izrael te Poljsku, zapravo na sva ona na kojima smo tijekom cijelog ovog vremena bili aktivni – dodala je direktorica Turističke zajednice grada Dubrovnika Ana Hrnić.

blank

Za kraj prisutnima se obratio sam Zane Kerby, predsjednik ASTA-e.

– Ovdje je oko 150 savjetnika za putovanje iz SAD-a. U 2019. više od pola milijuna Amerikanaca posjetilo je Hrvatsku, osobito Dubrovnik. Trudimo se da se taj trend nastavi. Važno je napomenuti kako je svaki američki turist hodajući pokretač ovdašnje ekonomije i tako bi trebao biti tretiran. Amerikanci vole trošiti novce, vole izlaziti, pojesti i popiti te doživjeti destinaciju kroz različita iskustva. Najvjernija skupina naših građana savjetnicima za putovanja su milenijalci koji su ujedno najveći stvaratelji prihoda. Također, oni putuju više nego ikad. ASTA je provela opsežna istraživanja i upravo je to ono što im je najviše nedostajalo tijekom pandemije. Uzbuđeni su što konačno mogu u svijet. Činjenica da im je Hrvatska čitavo razdoblje bila otvorena jedan je od razloga ranije spomenutih rezultata. Dakle, oni su odmah vidljivi. Baš sinoć dok sam razgovarao s gradonačelnikom Matom Frankovićem jedan mi je savjetnik za putovanja prišao i rekao kako je taman preko telefona prodao smještaj za čitav hotel skupini američkih turista – rekao je Kerby.

blank

Podsjetimo, organizacija Američkog udruženja savjetnika za putovanja, jedna je od onih koja je nakon Domovinskog rata donirala novce Gradu Dubrovniku za obnovu pa je ovom konferencijom i ta priča simbolično zaokružena.

Pročitajte još

PROČEŠLJALI SMO POSLOVANJE DUBROVAČKE TVORNICE Najam ‘donio’ TUP-u u 2020. skoro 4 milijuna kuna

Dulist

NA ‘FESTIVALU SLOBODE’ PUŠTALI GUNDULIĆEVU ‘HIMNU’ Franković: Koje licemjerstvo. Znaju li da sloboda nosi odgovornost?

Dulist

MORAO NAPUSTITI DUGOGODIŠNJI KROV NAD GLAVOM, SITUACIJA SE ČINILA BEZNADNOM Branitelj Dragan Čobanski dobit će stan na Batali

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija