Aktualno

Hoće li irski avioprijevoznik obustaviti liniju Dublin-Dubrovnik?

Hoće li irski avioprijevoznik obustaviti liniju Dublin-Dubrovnik?

Irski avioprijevoznik, Aer Lingus, obustavio je prodaju na gotovo svim linijama iz Dublina i Corka prema Hrvatskoj za ovu ljetnu sezonu.

Kompanija je u najavi za ovo ljeto imala liniju Dublin – Pula – Dublin, od svibnja do rujna, s dva leta tjedno, utorkom i subotom. Svi letovi označeni su kao rasprodani za ovu ljetnu sezonu, odnosno, kompanija je zatvorila prodaju na svim letovima između Dublina i Pule za ovo ljeto i očito je da na njoj neće prometovati ni ove godine. Iz prodaje je povučena i linija Dublin – Split – Dublin, ranije najavljena tri puta tjedno, utorkom, četvrtkom i nedjeljom. Također, u prodaji više nije ni linija Cork – Dubrovnik – Cork na kojoj je AerLingus trebao prometovati dva puta tjedno, srijedom i subotom, prenosi Croatian Aviation.

Jedina linija na kojoj AerLingus još uvijek omogućuje kupnju karte jest ona između Dublina i Dubrovnika. Letovi su otkazani do 3. srpnja, a po trenutnom planu kompanije od navedenog datuma dostupni su letovi subotom i nedjeljom koji bi se zatim trebali povećati na četiri leta tjedno, te u kolovozu na pet (svakog dana osim utorka i četvrtka). S obzirom na sve navedeno, za očekivati je da će ovaj irski avioprijevoznik obustaviti prodaju i na liniji prema Dubrovniku.

Unatoč tome što AerLingus vjerojatno ove ljetne sezone neće prometovati prema Hrvatskoj, hrvatske su zračne luke već povezane s Dublinom s drugim avioprijevoznicima. Croatia Airlines dva puta tjedno prometuje na liniji između Zagreba i Dublina sa zrakoplovom tipa A319, dok je Ryanair obnovio promet na linijama iz Splita i Zadra prema Dublinu sa zrakoplovima tipa B737-800.

S obzirom na trenutno dostupan red letenja aviokompanija, očito je da će Pula i ovog ljeta biti bez direktne veze s Irskom, dok će Ryanair u drugoj polovici srpnja (kasnije od prvotnog plana) uvesti i liniju Dublin – Dubrovnik – Dublin. Zagrebačka će zračna luka cijelo ljeto imati dva tjedna leta prema Dublinu s redovnim letovima Croatia Airlinesa, dok Ryanair dodatno povezuje Zadar i glavni grad Irske. Ostale tri zračne luke u Hrvatskoj (Osijek, Rijeka i Brač) ni u ljeto 2019. godine nisu imale direktne letove prema Dublinu.

Brojni hrvatski iseljenici u Irskoj ovog će ljeta imati na izbor direktne letove dvije spomenute aviokompanije, no valja naglasiti da se veći broj putnika odlučuje na putovanje s presjedanjem, osobito sa nizozemskim KLM-om preko Amsterdama, isključivo zbog nižih cijena aviokarata.

Aer Lingus do prije nekoliko je dana u prodaji imao četiri linije iz Irske prema Hrvatskoj, no sada je karte moguće kupiti na samo jednoj liniji.

Aer Lingus već nekoliko ljetnih sezona prometuje iz Dublina prema Puli, Splitu i Dubrovniku, a najavljena je i linija iz Corka za Dubrovnik. Zbog izbijanja globalne pandemije, prošle je ljetne sezone, u prometu kratko bila samo linija između Dublina i Splita.

Pročitajte još

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist

[FOTO] Na Orsanu započeli radovi za hangar VK Neptuna

Dulist

OD PETKA NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist