Zanimljivosti

Dubrovkinje učile plesti pomice

blank

Povodom najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa, DEŠA – Dubrovnik organizira danas i sutra radicionalne Uskrsne radionice pletenja pomica, u svojim prostorijama u Lazaretima.

Dugogodišnja voditeljica je Jožica Jakovljević, inače Slovenka, koja 15-ak godina našim sugrađanima pokazuje kako se izrađuju pomice.
Radionice pletenja pomica održat će se u razdoblju od 27. do 28. ožujka od 9 do 12 sati.

– Najprije sam ja učila, a poslije sam i preuzela radionicu pomica. Odaziv je svake godine sve veći. Ugodno sam iznenađena. Do sada je na radionicama bilo dvoje, troje ljudi. Dolazila su mi i dječica iz vrtića,  iz škole, jednu ili dvije godine dolazili su i gimnazijalci. No, više ne. Šteta jer su ipak to mladi ljudi koji bi se trebali za ovo zanimati, ali ne znam zašto ih nema.- rekla nam je Jožica koja i sama odlazi po vrtićima i školama kao bi dubrovačku mladež zainteresirala za ovu tradicijsku vještinu poznatu za dubrovački kraj.

– Dolazile su mi i  studentice koje nisu rodom iz Dubrovnika. Bile su strašno ponosne da mogu doma pokazati nešto što su naučile.   Također radionice ću držati u petak, subotu i nedjelju na Mediteranskom sajmu zdrave prehrane na Babinom kuku- ističe te naglašava kako je onaj tko dođe na radionice, vrlo lako nauči plesti pomice:

– Općenito, ima pojedinaca i nešto mladih koji uče doma. Uvijek mi je drago čuti kada djeca kažu da to rade s bakama. Treba reći da vam sve to ide iz kuće,  kako doma drže do tradicije tako i djeca poštuju tradiciju – zaključila je.  
 

Pročitajte još

Dubrovački inovatori zlatni na međunarodnom sajmu industrijskih inovacija

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1806. Napoleonov vojskovođa Marmont krenuo u napad

Dulist

TRGOVCI PRIPREMAJU RASPRODAJE Povlače se lakovi za nokte, šljokice, sjajila…

Dulist