Zanimljivosti

Dubrovčani odali počast Terezi Buconić Gović

Komemoracija u spomen na profesoricu Osnovne škole Lapad, dubrovačku spisateljicu, istinsku zaljubljenicu u baštinu svoje Rijeke dubrovačkekao i kulturne i prirodne baštine Grada i šireg dubrovačkoga područja, profesoricu Terezu Buconić Gović

održana je u prostorijama KUD-a Komolac, na Tenturiji.

Nakon Svete mise zadušnice,  koja je služena u Franjevačkom samostanu Pohođenja Marijina u Rožatu, brojni štovatelji njena rada okupili su se večeras u Komolcu kako bi joj odali počast. Na komemoraciji su govorili Marija Đurović i Mato Tomljanović.
 
Podsjetimo, dubrovačka književnica Tereza Gović (1951.) preminula je 11. svibnja nakon duge i teške bolesti. Svojim je pisanjem i objavljenim djelima ostavila dubok književni trag u čuvanju duhovne i materijalne baštine dubrovačkog kraja. 

Objavila je deset knjiga posvećenih zavičaju o kojem je sa stranica svojih djela progovarala posebnim sentimentom i ljubavlju. Knjige Šetnja kroz stare dubrovačke vrtove (1989.), Slike i legende Rijeke Dubrovačke (1990.), Priče oko popreta (1991.), Priče oko popreta 2 (1993.), Dubrovački krajolici (1995.), Dubrovačke povijesne minijature (1997.), Zavičajne priče (1998.) i Dubrovačke crkvice (2002.), Dubrovačke povijesne minijature II. (2007.) i Primorski kalendar (2011.), kao i nekoliko stotina tekstova i priloga u brojnim časopisima, opsežna su ostavština posvećena rodnom kraju, koja je obilježava kao najplodniju i najznačajniju dubrovačku književnicu našeg vremena.

Poseban odnos imala je prema rodnoj Rijeci Dubrovačkoj, a za svoj rad primila je i godišnju Nagradu Grada Dubrovnika za 2002. godinu.

Pročitajte još

Svjetski je dan maslina!

Dulist

NA DANAŠNJI DAN Dubrovnik dobio prvu tiskaru

Dulist

Sveta Kate kokošica, mjesec dana do Božića!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija