Aktualno

Dubrovačko-neretvanska županija sedma po stopi liječenih ovisnika o opijatima

Među županijama s najvećom stopom liječenih ovisnika o opijatima je i Dubrovačko-neretvanska županija i to na sedmom mjestu. Objavljeno je to u Izvješću o osobama liječenim zbog zlouporabe psihoaktivnih droga u Hrvatskoj u 2019. Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Naime, najvišu stopu liječenih ovisnika koji su ovisni o opijatima imala je Zadarska (496,2), zatim Istarska županija (430,7), Šibensko-kninska (405,4), Primorsko-goranska (315,9), Splitsko-dalmatinska (269,6), Grad Zagreb (236,4) te Dubrovačko-neretvanska (189,3). Za cijelu Hrvatsku stopa je iznosila 185,2 na 100.000 stanovnika.
Prema podacima o spolu i dobi liječenih ovisnika, većinu liječenih osoba kao i prethodnih godina čine muškarci. Omjer muškaraca i žena iznosi 4,8 : 1,0. Kao i u cijeloj Europi i u Republici Hrvatskoj ovisnička populacija sve više stari, zbog čega prosječne dobi liječenih osoba (muškaraca i žena) pokazuju trend rasta. Budući da se bilježe osobe liječene zbog zlouporabe i ovisnosti o svim psihoaktivnim drogama, raspon godina je vrlo velik.
Najmlađa zabilježena osoba, liječeni ovisnik, je imala 13, a najstarija 72 godine.
Vrlo slično kao i godinu dana ranije, među liječenima zbog ovisnosti je najveći broj osoba sa završenom srednjom školom (liječeni zbog zlouporabe opijata – 69,7 %, liječeni zbog zlouporabe neopijata 49,3 %).
Najviše je liječenih, kao i ranijih godina, živjelo s primarnom obitelji. Iz podataka o roditeljskom statusu je vidljivo da od svih osoba liječenih 2019. godine njih 37,9 posto ima djecu. Eksperimentiranje psihoaktivnim sredstvima već dugi niz godina počinje u dobi od oko 16 godina. Prosječna je dob prvog uzimanja bilo koje droge sadašnjih heroinskih ovisnika bila 15,9 godina. Prvo uzimanje heroina prosječno se događa u dobi od 20,1 godina, a prvo intravenozno u dobi od 21,1 godine.
Roditelji ovisnika o heroinu su za problem ovisnosti najčešće saznali nakon dvije do tri godine ovisničkog ponašanja (32,3 posto), a roditelji liječenih zbog zlouporabe neopijata su za problem ovisnosti saznali ranije.
Udio osoba pozitivnih na HIV je već dulji niz godina 0,5 posto ili manje. U 2019. godini je bio 0,4 posto. Ovo, navode iz HZJZ-a, možemo zahvaliti i trajnoj edukaciji, dobroj obaviještenosti, modernoj farmakoterapiji, radu centara za savjetovanje te programu zamjene igala i šprica.
Ova izvješća HZJZ izdaje od 1981. godine te šalje podatke Ministarstvu zdravstva Republike Hrvatske, Europskom centru za praćenje droga i ovisnosti o drogama u Lisabonu (EMCDDA) te Uredu za droge i kriminal Ujedinjenih naroda (UNODC).

Pročitajte još

STIGLA MEHANIZACIJA Počele pripreme za rušenje Hotela Sumratin!

Dulist

[FOTO] Jesu li vam Irena, Brigita i Paulina jutros izmjerile tlak i šećer u krvi?

Dulist

PROMOCIJA I PROSLAVA Knjiga ‘Hercegovački franjevci sto godina u Slanom’ i blagdan sv. Jeronima

Dulist