Kultura

DUBROVAČKO-MAĐARSKA KULTURNA SPONA Promovirana publikacija Hrvoja Ivankovića, prikazan i film ‘Afrodita’

U prepunoj dvorani Instituta Liszt – Mađarskog kulturnog centra u Zagrebu proteklog je četvrtka promovirana publikacija Hrvoja Ivankovića ‘Počelo je con un ballo all’ungherese – O prvim igranim filmovima snimanim u Dubrovniku’, nakon čega je prikazan i film mađarskog redatelja Alfreda Deésyja ‘Afrodita’, snimljen 1918. Riječ je o najstarijem sačuvanom igranom filmu snimljenom u Dubrovniku i Hrvatskoj, o kojem hrvatska filmska historiografija prije objavljivanja Ivankovićeve publikacije nije imala nikakvih saznanja.

Događanje su prigodnim govorima otvorili ministrica kulture Republike Hrvatske, Nina Obuljen Koržinek te veleposlanik Mađarske u Hrvatskoj Nj. E. Csaba Demcsák, a na promociji su govorili Katja Bakija, sveučilišna profesorica i počasna konzulica Republike Mađarske u Hrvatskoj, povjesničar Ivan Lujo i autor Hrvoje Ivanković.

Publikaciju ‘Počelo je con un ballo all’ungherese’ je uz pomoć Konzulata Mađarske u Dubrovniku i Mađarskog kulturnog centra u Zagrebu te Grada Dubrovnika i dubrovačke Turističke zajednice objavio festival Tišina molim u sklopu kojeg je u u prosincu prošle godine u Kazalištu Marina Držića prvi put i predstavljena javnosti.

Foto: Mihaela Tepšić

Pročitajte još

Dubrovačka slikarica Anabel Zanze izlaže novi ciklus u Muzejima grada Karlovca

Dulist

PREDSTAVLJEN ROMAN Kroz ‘Panta rei’ sagledajte svijet iz drukčije perspektive

Dulist

VOLITE BALET? Dođite na audiciju!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija