Kultura

DUBROVAČKO-MAĐARSKA KULTURNA SPONA Promovirana publikacija Hrvoja Ivankovića, prikazan i film ‘Afrodita’

DUBROVAČKO-MAĐARSKA KULTURNA SPONA Promovirana publikacija Hrvoja Ivankovića, prikazan i film 'Afrodita'

U prepunoj dvorani Instituta Liszt – Mađarskog kulturnog centra u Zagrebu proteklog je četvrtka promovirana publikacija Hrvoja Ivankovića ‘Počelo je con un ballo all’ungherese – O prvim igranim filmovima snimanim u Dubrovniku’, nakon čega je prikazan i film mađarskog redatelja Alfreda Deésyja ‘Afrodita’, snimljen 1918. Riječ je o najstarijem sačuvanom igranom filmu snimljenom u Dubrovniku i Hrvatskoj, o kojem hrvatska filmska historiografija prije objavljivanja Ivankovićeve publikacije nije imala nikakvih saznanja.

Događanje su prigodnim govorima otvorili ministrica kulture Republike Hrvatske, Nina Obuljen Koržinek te veleposlanik Mađarske u Hrvatskoj Nj. E. Csaba Demcsák, a na promociji su govorili Katja Bakija, sveučilišna profesorica i počasna konzulica Republike Mađarske u Hrvatskoj, povjesničar Ivan Lujo i autor Hrvoje Ivanković.

Publikaciju ‘Počelo je con un ballo all’ungherese’ je uz pomoć Konzulata Mađarske u Dubrovniku i Mađarskog kulturnog centra u Zagrebu te Grada Dubrovnika i dubrovačke Turističke zajednice objavio festival Tišina molim u sklopu kojeg je u u prosincu prošle godine u Kazalištu Marina Držića prvi put i predstavljena javnosti.

Foto: Mihaela Tepšić

Pročitajte još

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist