Kultura

DUBROVAČKO-MAĐARSKA KULTURNA SPONA Promovirana publikacija Hrvoja Ivankovića, prikazan i film ‘Afrodita’

U prepunoj dvorani Instituta Liszt – Mađarskog kulturnog centra u Zagrebu proteklog je četvrtka promovirana publikacija Hrvoja Ivankovića ‘Počelo je con un ballo all’ungherese – O prvim igranim filmovima snimanim u Dubrovniku’, nakon čega je prikazan i film mađarskog redatelja Alfreda Deésyja ‘Afrodita’, snimljen 1918. Riječ je o najstarijem sačuvanom igranom filmu snimljenom u Dubrovniku i Hrvatskoj, o kojem hrvatska filmska historiografija prije objavljivanja Ivankovićeve publikacije nije imala nikakvih saznanja.

Događanje su prigodnim govorima otvorili ministrica kulture Republike Hrvatske, Nina Obuljen Koržinek te veleposlanik Mađarske u Hrvatskoj Nj. E. Csaba Demcsák, a na promociji su govorili Katja Bakija, sveučilišna profesorica i počasna konzulica Republike Mađarske u Hrvatskoj, povjesničar Ivan Lujo i autor Hrvoje Ivanković.

Publikaciju ‘Počelo je con un ballo all’ungherese’ je uz pomoć Konzulata Mađarske u Dubrovniku i Mađarskog kulturnog centra u Zagrebu te Grada Dubrovnika i dubrovačke Turističke zajednice objavio festival Tišina molim u sklopu kojeg je u u prosincu prošle godine u Kazalištu Marina Držića prvi put i predstavljena javnosti.

Foto: Mihaela Tepšić

Pročitajte još

[FOTO] Miranda Rako Kuzmanić i Ivana Jovanović Trostmann izložile ‘Čar boje’ u Rimu

Dulist

VELIKI USPJEH KOLARINA Predstava ‘KARAOKE SHOW’ ide na XV Gumbekove dane!

Dulist

Đana Kahriman i Šimun Končić uz maestra Pavla Zajceva nastupaju u Dvoru

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija